Voorwerp 8 (Schietmasker)


Wie weet wat dit voor een voorwerp is?
Waar wordt/werd het voor gebruikt?
Alle informatie, documentatie, verhalen of foto's zijn welkom!
Stuur ons uw reactie! Bij voorbaat hartelijk dank!
 
 
 

Reacties

Dit voorwerp was ook te bekijken tijdens de expositie "Hoe 't was bij Wies..." in september 2012. De volgende mensen reageerden met het goede antwoord, waarvoor onze hartelijke dank!

- Mari van Wijk;
- Joop Kusters;
- Bernd Burgers;
- Thea Rademakers;
- Gerry Sas;
- Jan Reuser;

 

Gerry Sas gaf de volgende aanvulling:

 
Dit voorwerp is een schietmasker. Mijn vader was huisslachter (in de jaren '40-'63) en gebruikte dit schietmasker om varkens en runderen mee te doden. Hij gebruikte hiervoor verschillende kleuren patronen. Dat waren koperen hulsjes met bovenop de kleuren b.v .rood, geel, groen. Naar gelang het gewicht van het varken en de runderen.
 
Ik ben al 47 jaar getrouwd met Geert Sas, broer van Tien Sas uit de Kooiweg en van Cato v.d.Heuvel-Sas uit de Wilhelminastraat. Wij wonen al 42 jaar in Boven-Leeuwen.
 
Jan Reuser gaf de volgende aanvulling:
 

Het voorwerp is een schietmasker. Mijn vader maakte als slager gebruik van het schietmasker bij het slachten van koeien en varkens. Met het schietmasker werd een pin in het hoofd geschoten van de koe of het varken. Hierdoor werd het dier verdoofd.De koe of het varken viel vervolgens neer. Vervolgens werd de koe de keel doorgesneden en het varken “gestoken”.  In de keel werd de halsslagader doorgesneden.

Gebruik van het schietmasker
De kop van het schietmasker werd van de staaf gedraaid. In de opening van de staaf werd een (munitie-) patroon bevestigd. De kop werd op de staaf teruggezet. Daarna werd de veer (zie foto) gespannen. Door het inknijpen van de hendel werd het patroon tot ontploffing gebracht waardoor een pin uit het schietmasker in het hoofd schiet van de koe of het varken.

Voor het gebruik van een schietmasker was een wapenvergunning vereist. Mijn vader en mijn broer Henk hadden destijds een vergunning. Zie daarvoor op Tremele: "wapenvergunning".