Otto van Scherpenzeel


 

Personalia

Otto van Scherpenzeel, geboren in 1485 en overleden op 23 oktober 1527. Heer van Gellicum en Rumpt. In 1520 wordt Otto door Hertog Karel van Gelre aangesteld tot richter van Arnhem.

Hij is de zoon van Carcelis van Scherpenzeel, geboren in 1450 en overleden op 3 april 1525 in Arnhem en van Maria (Catharina) van Zuylen – van Anholt, geboren in 1460 en overleden op 9 april 1530 in Arnhem.

Carcellis van Scherpenzeel had naast zijn zoon, Otto van Scherpenzeel, nog een dochter, genaamd Anna Sybille van Scherpenzeel, Vrouwe van Dreumel, geboren in 1490.


wapen Van Gellicum
 

wapen Van Rumpt
 

wapen Van Anholt
huis te Rumpt
 
kasteel te Gellicum
 

Huwelijk
Otto huwt in 1510 met Derica van Waardenburg (Weerdenburg), geboren in 1490 en overleden in 1550. Vrouwe van Gellicum en Rumpt. Zij is de dochter van Johan van Waardenburg en Wilhelmina van Erp.

Na het overlijden van Otto van Scherpenzeel hertrouwt Derica van Waardenburg met  (haar tweede huwelijk) Gerrit van der Horst en (haar derde huwelijk) in 1530 met Stees van Hemert, geboren in 1485 en overleden in 1545. Heer van Wadenoijen. Stees was eerder gehuwd met Maria Hinckaert.

 
Wapen
Van Waardenburg

 
kasteel Waardenburg
 

kasteel Waardenburg

 

Kinderen van het echtpaar Van Scherpenzeel / Van Waardenburg

1. Adriana van Scherpenzeel. Zij was gehuwd met Willem Hinckaert.

2. Thomas van Scherpenzeel, Heer van Gellicum en Rumpt. Hij was gehuwd met Adriana van Hemert.

3. Corselius van Scherpenzeel. Hij was priester.

 
 

Moordkruis

Het moordkruis of herdenkingskruis bij Rumpt herdenkt Otto van Scherpenzeel. Hij sneuvelde op deze plek tijdens een schermutseling tussen troepen van de Hertog van Gelre en soldaten van de bisschop van Utrecht. Op 23 oktober 1527 waren troepen van de Utrechtse bisschop in de buurt van Rumpt op strooptocht. Dorpen werden geplunderd en burgers vermoord.

Op de dijkweg langs de Linge werden deze krijgsbenden onderschept door Gelderse troepen. Ook Otto van Scherpenzeel was van de partij. Hij woonde in het huis te Rumpt. Otto sneuvelde echter tijdens het gevecht, op een steenworp afstand van zijn huis. Saillant detail: de Utrechtse bisschop tegen wie hij vocht, was zijn eigen oom. Het herdenkingskruis is opgericht door Otto’s nazaten.

 

Moordkruis of herdenkingskruis bij Rumpt

 

Inscriptie op het kruis

Int Iaer MVcXXVII Op Sunte Severynsdach Op’t te Rempt Blef Doot Ot van Scerpezeel Lefft XXVI Byt voer Dye Zyel Om Gods Wyl.

Vertaling:

In het jaar 1527 op Sint Severijnsdag (= 23 oktober) - Op het Rumpt bleef - Dood Otto van Scherpenzeel – leefde 26 jaar - Bid voor zijn ziel om Gods wil.

 
N.B. Beluister ook het audiofragment waarin de gebeurtenissen verteld worden.