Baron Theodorus J. M. H.

van Scherpenzeel Heusch


 

Personalia

Baron Theodorus Joannis Maria Hubertus van Scherpenzeel Heusch werd gedoopt op 30 november 1801 te Oosterhout (Gelderland) en overleed op 27 december 1868 te Arnhem.

Bij Koninklijk besluit van 2 juni 1822 werd hij erkend te behoren tot de Nederlandse Adel met de titel van Baron. Hij was Heer van Oosterhout en Heer van Dreumel.

Hij was de zoon van:

Maria Gerardus Carolus van Scherpenzeel Heusch, geboren op 21 oktober 1759 te Eigenbilzen (België) en overleden op 14 maart 1810 te Kleef (Duitsland). Hij was Vrijheer van Mierlo en Heer van Dreumel

en

Theodora Joanna Ignatia Adriana Godefrida Antonia Christiana Speyart van Woerden, geboren op 25 december 1758 te Andelst en overleden op 13 augustus 1829 te Neerbosch.

De Baron trouwt op 23 februari 1848 te Rotterdam met Jonkvrouw Maria Josepha Rosa Antoinetta de Kuijper, geboren op 30 augustus 1819 te Rotterdam en overleden op 5 november 1875 te Arnhem.

 


wapen
De Kuijper

   

Beschrijving: triangel in de handen, kort licht haar; licht hemd met korte mouwen, gilet, donkere broek. In getekend ovaal.
(Mededeling E. Baron Speyart van Woerden, 1983).
Bron: Rijksbureau voor Kunst Historische Documentatie

u

 

(Bron: Nieuwe Rotterdamsche courant : staats-, handels-, nieuws- en advertentieblad van 24 februari 1848)

 

Loopbaan
De Baron was:

Heemraad in het Rijk van Nijmegen en in die functie werd hij benoemd in een speciale commissie belast met het oprichten van het stoomgemaal te Dreumel dat werd uitgevonden door de heer H.F. Fijnje, ingenieur van de waterstaat.

Lid van Provinciale Staten van Gelderland in de periode van 7 juli 1829 tot 1835. Hij was lid namens de kieskringen Nijmegen/Druten.

In 1847 werd de Baron de eerste president van de bijzondere Raad Nijmegen van de Vereniging van de
H. Vincentius van Paulo.

Lid van Provinciale Staten van Gelderland in de periode van 8 november 1850 tot 1 juli 1856. Hij was lid namens de kieskring Nijmegen.

 

Pauselijke onderscheiding
Vanwege zijn inzet voor het geloof en maatschappij werd hij ridder in de
Orde van Sint Gregorius.

 

Schrijver
De Baron bracht in 1847 een
boek uit waarin de beschrijving van het stelsel van wateropvoering in toepassing gebracht te Dreumel.

 

 

H.F. Fijnje van Salverda (Bron: RKD)
 

Woonplaats
Van Scherpenzeel Heusch woonde op buitenplaats Oosterhout. Bij een dijkdoorbraak in 1809 werd het huis Oosterhout verwoest, waarna het op dezelfde plaats werd herbouwd en vervolgens nogmaals werd verwoest bij de overstroming van 1820.

Het huidige huis is rond 1850 gebouwd door Baron Theodorus van Scherpenzeel Heusch. In 1863 kocht A. de Beaufort dit huis. Zijn dochter Maragaretha Laurentia trouwde met H.J.H. Baron van Boetzelaer.

 
huis Oosterhout (GLD) tijdens de doorbraak in 1820 huis Oosterhout (GLD) anno 2015
   
Daarna was de Baron woonachtig in “De Witte Poort” te Neerbosch.
 

Bron: Nijmegen in oude ansichten.

 
Overlijden

 

 
(Bron: Nieuwe Rotterdamsche courant : staats-, handels-, nieuws- en advertentieblad van 1 januari 1869)
 
(Bron: De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad 11 november 1875)
 

Familiewapen
Evenals zijn broer Joannes was Theodorus Joannis Maria Hubertus van Scherpenzeel Heusch wapenvoerder. Bij Koninklijk besluit van 2 juni 1822, nr. 56, werd voor hem erkend de titel van Baron op allen en werd hem bevestiging verleend van de door wijlen zijn vader, Maria Gerardus Carolus van Scherpenzeel Heusch, gevoerde naam en werd hem tevens vergund zijn wapen te vierendelen  met dat van Van Scherpenzeel (voordien was de naam De Heusch).

 
Samengevat: Na de Franse bezetting werd in het Koninkrijk Nederland de Adel opnieuw beoordeeld op het behouden/verkrijgen van een adellijke titel. Evenals zijn broer Joannes was Theodorus Joannis Maria Hubertus van Scherpenzeel Heusch wapenvoerder.

Bij Koninklijk besluit van 2 juni 1822, nr. 56, werd zijn bestaande titel van Baron (ook voor zijn kinderen) opnieuw bevestigd. Tevens mocht hij de door wijlen zijn vader, Maria Gerardus Carolus van Scherpenzeel Heusch, gevoerde naam voeren. Toegestaan werd zijn wapen te vierendelen met dat van Van Scherpenzeel

(voordien was de naam De Heusch).
 
wapen Van Scherpenzeel wapen Van Scherpenzeel Heusch