Willem Hinckaert


 

Personalia

Willem Hinckaert.

Beroep: in de Ridderschap van de Veluwe; richter van Arnhem en de Veluwezoom; hoogschout van
's-Hertogenbosch, in de Ridderschap van Maas en Waal, gedeputeerde der landschap uit Nijmegen naar Brussel; kerkmeester te Dreumel.

Hij is de zoon van:

Anthony (Anthonie) Hinckaert, geboren in 1483. Beroep: hoge schout te ’s-Hertogenbosch

en

Adriana van Balveren, geboren in 1483.


wapen
Van Balveren
   

Huwelijk

Hij huwde met:

Louise de Soete (Zoete) (eerste huwelijk).

     


wapen
De Soete

Zij was de dochter van Mr. Roeland de Zoete, beroep advocaat, schepen te Gent en Elisabeth van Vaernewyck.

Louise de Zoete was eerder gehuwd met Adolf van Heetvelde.


wapen Van Vaernewyck

 
kasteel Ter Leyen - Boekhoute (Zeeland)
 

Toelichting bij kasteel Ter Leyen
De eerste vermelding van een “kasteel” dateert slechts van 1511, in het bezit van meester Roeland Soete. Hij was de zoon van Jan Zoete van Lake, Heer van Ter Leyen en erfde in 1490 “‘t huus ende neerhof te bouchaute by de kercke”. Ter Leyen was nooit een leen of heerlijkheid maar was dus ontstaan op privé-initiatief.

 

Elisabeth (Anna) de Harff (tweede huwelijk).

Zij was de dochter van Goddart de Harff, Heer te Harff en Reifferscheid, erfschenker van Gelre, amtmann zu Caster en van Cornelia van Renesse, Vrouwe van Rhijnauwen.


wapen
De Harff


wapen
Van Renesse

 
huis Rhijnauwen - Bunnik
 

 
Elisabeth was eerder gehuwd met Jan van Baexen.
 

Erfgenamen van Jan van Baexen

19 oktober 1532: De erfgenamen van Jan van Baexen en legatarissen van hem en van zijn vrouw Geertruid van der Aa, voor de ene helft en Willem Hinckaert, weduwnaar van Elisabeth van Herff, die vóór zijn huwelijk met haar weduwe was van Jan van Baexen meergenoemd, zo voor zich als wettige actie en tochtrecht hebbende op de andere helft van na te melden goed ingevolge opdracht na dode van heer Jan van Baexen voornoemd aan genoemde vrouwe Elisabeth van Herff gedaan door heer Jan van der Aa, ridder, vrijheer van Bokhoven, als wettige erfgenaam van Geertruid van der Aa voornoemd, zijn zuster; en jonker Goyart van Herff, heer van Herff en erfgenaam van Elisabeth van Herff voornoemd, zijn zuster, als recht hebbende op de andere helft, verkopen aan Aelbrecht van Deventer, zoon van W. Gerard van Deventer, "t goet genoempt Nyewe Herlaer, leenroerig aen de hoffstede ende heerlicheyt Herlaer, als eerstens 't huys, genoempt 't hoff tot Nyewe Herlaer, met zynen byvangen, bogarden, uuytgenomen die gifte ofte collatie van de capellen aldaer bijnnen den hove staende ende die der voirs.heerlicheyt van de hoffsteden van Herlaer gereserveert, landerijen zoo bouw-en weiland", enz.

 (Bron: Genealogie van der Aa middeleeuwen)

 
huis Nieuw Herlaer - Sint-Michielsgestel
 

wapen van Herlaer
 
 

Adriana van Scherpenzeel (derde huwelijk). Zij is de dochter van Otto van Scherpenzeel en Derica van Waardenburg (Weerdenburg).

 


wapen Van Scherpenzeel


wapen Van Waardenburg

kasteel Waardenburg
 
 

Kinderen echtpaar Hinckaert / Van Scherpenzeel

Willem en Adriana kregen vier kinderen:

 


wapen
Van de Mepsche

Adriaan Hinckaert
Hij huwde met Johanna de Mepsche, geboren in 1550 en overleden op 28 oktober 1624 te Groningen. Zij is de dochter van Roelof (Rudolf) de Mepsche en Ode Tamminga.


wapen
Van
Tamminga

 

Maria Hinckaert
Zij huwde met Cornelis van Wees (van Weeze), geboren in 1530 en overleden op 6 mei 1577. Burgemeester van Arnhem. Hij komt voor in de Ridderschap van de Veluwe. Namens zijn regio is hij afgevaardigd als gecommitteerde naar Brussel  en Antwerpen. Hij is de zoon van Cristoffel van Wees tot de Hulsdonk en Cunera van Salland(t).

 

Otto Hinckaert
Geboren in 1517 en overleden op 22 februari 1558 te Dreumel. Hij was pastoor van Dreumel.

 

Johanna Hinckaert
Zij huwde met Jacob van Kessenich, geboren 1540. Hij is de zoon van Anton van Kessenich en Maria van Hönnepel.

 

Grafsteen
Verdwenen zerk voor familie Hinckart. In 1843 werd bij het leggen van een nieuwe kerkvloer een grafzerk opgegraven, waarvan de inscriptie is opgenomen in de notulen van de vergadering van kerkvoogden en notabelen van de Hervormde Gemeente te Wamel en Dreumel van 14 november 1843; zij luidt:

“Hier leyt begraven Willem Hinckart, die sterf ao md en lxii den xxii der Mey en joffer Heus van Scherpenzeel g.h.r.”.

De zerk heeft betrekking op Willem Hinckart, die van 1535-1540 richter van Arnhem was, en diens derde vrouw Adriana van Scherpenzeel. Willem Hinckart was een zoon van Antonie Hinckart en Adriana van Balveren, die op de hierboven vermelde zerk voorkomt als ‘joffer Adriaen hinkart’, dochter van Jan van Balveren en Beli van Varick.

(Bron:Dreumel-Kroniek 1982, blz. 22-23)

 

Grafsteen Willem Hinckart
en Adriana van Scherpenzeel
in de N. H. Kerk in Dreumel

u