|
|
|
Naamgeving
(Mespilus germanica)
Mespilus komt van het Grieks mesos (helft/midden) en pilos
(bol). Deze naamgeving verwijst naar de vorm van de vrucht,
een halve bol.
Men dacht vroeger dat de mispelboom uit Duitsland kwam,
vandaar de soortaanduiding germanica.
Gebruik
De wilde Mispel is door de Romeinen naar Europa gebracht en
werd in de Middeleeuwen in Nederland aangeplant in
kloostertuinen.
Je herkent hem aan de takdoorns die bij de cultuurmispel
ontbreken. |
▲ mispel bij
Rooijsestraat 51 |
|
|
De
cultuurmispel (hierboven een afbeelding van het oudste
exemplaar in Dreumel in de tuin van huize 'Robbenkampen' ,
Rooijsestraat 51) wordt sinds ca. 1630 geteeld.
Het is een struik met meerdere stammen of een kleine boom
die tot 6 m hoog kan worden. Mispels met grotere vruchten
werden verkregen door het enten op onderstammen van vooral
meidoorns.
De Mispel is veel minder algemeen dan vroeger maar wint
tegenwoordig aan populariteit. Ook in Dreumel wordt deze
soort steeds vaker aangeplant zoals voor het theehuis
‘Fluitenkruid’. |
|
►mispel bij
theehuis "Fluitenkruid" |
|
|
Kenmerken |
|
|
|
|
De Mispel
hoort bij de rozenfamilie. De soort bloeit op het tweejarig
hout en de grote witte bloemen ruiken heerlijk.
‘Grote snoei, grote bloei’, geldt niet voor de mispel. Na de
beginjaren moet je een Mispel zo min mogelijk snoeien en
alleen de oude vruchttakken wegknippen als de kroon te dicht
dreigt te worden |
|
|
|
De Mispel
bevrucht zichzelf, dus zijn twee exemplaren voor de
bestuiving en vruchtzetting niet nodig. Omstreeks oktober
hangen de vruchten in de struik/boom.
Het gezegde "zo rot als een mispel" heeft betrekking
op het afrijpen van de vruchten. Die plukt men pas
na enkele nachtvorsten (in november). Daarna moeten ze op een
(vorstvrije) plaats narijpen tot ze zacht, maar niet
rot zijn. |
|
|
|
|
|
Mispelrecepten |
|
Mispels zijn erg gezond want de vrucht bevat veel mineralen,
antioxidanten en voedingsvezels.
Men schrijft de mispel
genezende kracht toe voor bloedingen en
spijsverteringsproblemen.
Zij zijn geschikt voor het maken
van gelei door hun hoge gehalte aan pectine. Maar je kunt ze
ook rauw eten (uitzuigen). |
|
|
|
Vruchtenmoes bij vleesgerechten
-
Was de mispels, doe ze in een zeef en
druk ze er doorheen;
-
Doe het vruchtvlees van de zeef en voeg
een scheutje slagroom toe met wat vanillesuiker;
-
Roer het vruchtvlees door vanillevla en
breng dit op smaak met suiker, vanille en citroensap of
sinaasappelsap;
-
Schep dit mengsel in bakjes en laat het
koud worden in de koelkast;
-
Heel lekker bij vleesgerechten en ham.
|
Confituur/jam
-
Was de vruchten en doe ze in een kom, net onder water zetten
en mals koken;
-
Alles door een fijne zeef wrijven en
afwerken als confituur door er suiker onder te koken,
eventueel met wat sinaasappelsap of citroensap.
|
Op brandewijn
-
serveren op feestdagen als originele variant op
boerenjongens (rozijnen) en boerenmeisjes (abrikozen).
|
|