De es

de oudste boomsoort in Dreumel is verzekerd van uitstekende oudedagsvoorzieningen

Gewone es (Fraxinus excelsior)


redactie - Wilma van Oss


Naamgeving

De naam es is waarschijnlijk afgeleid van as vanwege de asgrijze kleur van de schors.

Maar es kan ook afgeleid zijn van het Griekse woord "ask" dat speer betekent. De Grieken gebruikten namelijk essenhout voor het vervaardigen van hun speren.

De Gewone es is een inheemse soort die zich prima thuis voelt op de rijke Dreumelse klei.

De soort behoort tot de familie van de olijven, net als de Liguster, Sering, Forsythia en Jasmijn.

 

   
Op de eendenkooi aan de Merenweg staan de oudste essen van Dreumel. Deze knotessen zijn waarschijnlijk tussen 1800 en 1850 aangeplant, toen deze kooi werd aangelegd. Onder normale omstandigheden bereikt de gewone es een leeftijd van 100 tot 150 jaar. Wordt hij steeds geknot dan is 300 jaar geen uitzondering. In de door Staatsbosbeheer beschermde en beheerde omgeving kunnen deze essen dus ook deze eeuw nog overleven.
   

Gebruik

Het hout van de es werd gebruikt voor het vervaardigen van wagens en koetsen en nu nog steeds voor stelen van bijlen en hamers.

 

De Gewone essen in de Wilhelminalaan werden in de jaren ‘30 aangeplant toen de iepen die er stonden (wegens de iepziekte) gerooid moesten worden (zie plant van de maand februari). Het verzoek van de imkersbond om er linden te planten willigden de toenmalige burgemeester en wethouders niet in. Het werden essen, want wielspaken waren altijd nodig.

Van de toen aangeplante essen zijn er nog maar een paar over. En voor wielspaken zijn die niet meer nodig.

 

Herkenkenmerken

 
 

De bladeren zijn samengesteld uit 9-15 kleinere blaadjes. Een blad met een even aantal blaadjes brengt, net als een klavertjevier, geluk.

 

Vindt ge soms een even esch,
Of klaver met vier bladen,
Eer de zon ter kimme neigt,
Zult ge
in liefde baden.

  De knoppen zijn zwart en staan net als de bladeren tegenover elkaar. Een belangrijk hulpmiddel bij de herkenning van de es.  
 

Essen zijn mannelijk of vrouwelijk en de vrouwelijke boom draagt dus de vruchten (zie boven).

De trossen blijven vaak tot het volgende voorjaar aan de boom hangen en zijn daardoor ook een heel duidelijk winterkenmerk.

De bomen kunnen 40 meter hoog worden
 
   

Waaldijk 3 Kavelweg
 
Volksgeloof, -wijsheid
Er is een oude boerenwijsheid: ' Staat de eik voor de esch in ’t blad, het zomerweer wordt schoon, niet nat. Tooit de esch zich voor de eik, regenstroom wacht weg en dijk.’ Dus let in het komende voorjaar op de eiken en essen en je kunt je meten met de weersvoorspellers!
 
Keltische boomastrologie
Ben je geboren van 25 mei tot 3 juni of 22 november tot 1 december dan is de es je levensboom. Als es ben je erop gebrand om vooruit te komen: een echte carrièremaker. Je komt daardoor gauw als koppig, berekend en ambitieus over. Als je dan je doel bereikt hebt, ben je wel bereid om andere mensen vooruit te helpen. Je bent (meestal) gelukkig in de liefde.