Hulst

basis voor kerststukjes


redactie - Wilma van Oss


Hulst  (Ilex aquifolium)

Naamgeving
De soortaanduiding aquifolium betekent: met scherpe bladeren. De leerachtige bladeren van de hulst zijn namelijk getand en voorzien van stekels.


Voorkomen

Hulst is in Nederland het enige inheemse lid van de Hulstfamilie.

Hulst is ook de enige inheemse loofboomsoort die zijn bladeren in de winter niet verliest.

Het is geen soort die van nature thuishoort in het rivierengebied.

De bladeren en bessen worden gebruikt in kerststukjes. Vandaar dat deze soort de plant van de maand december is geworden.

 
Herkenkenmerken  
   
   
De langzaam groeiende boom kan tot 20 m hoog worden en wel drie eeuwen oud. De hulst is een tweehuizige plant: de mannelijke en de vrouwelijke bloem komen op verschillende planten (huizen) voor. Dat betekent dus ook dat er mannelijke en vrouwelijk bomen nodig zijn voor de bestuiving. Dus als je een struik wilt met bessen moet je een vrouwelijk exemplaar planten en de buren een mannelijk exemplaar cadeau doen. De bloeitijd loopt van mei tot in juni. De hulst wordt door insecten bestoven. De bessen zijn er (nog) met de kerst. Voor mensen zijn de bessen (licht) giftig, voor vogels niet.
 
Gebruik

Vroeger werden hulsttakken gebruikt om de schoorsteen mee te vegen of werden deze tussen de hammen gehangen. Al verdorren de blaadjes, de takken behouden hun uiterst scherpe punten, zodat ratten en muizen zich wel bedenken voordat zij zich aan de hammen te goed doen. Het harde hout werd vroeger gebruikt voor knuppels door veedrijvers en voor handgrepen van bijvoorbeeld zwepen.

Ook de meubelmakers konden het goed gebruiken voor snij- en inlegwerk, omdat het hout licht van kleur is. Dat geeft een mooi effect in combinatie met eiken- of beukenhout.

Vroeger gebruikte men de bessen van Hulst als laxeermiddel. Dodoneus (Vlaamse plantkundige en arts die leefde in de 16de eeuw) schrijft: “Bequaem om de winden te scheyden ende de opblasinghen te doen gaen.”
 
Volksgeloof, -wijsheid
Hulst werd vroeger dichtbij huizen geplant, omdat men geloofde dat de plant bescherming biedt tegen blikseminslag en kwade geesten, demonen en heksen. Je mocht een hulst niet omkappen, want dat zou ongeluk brengen.
 
Legende

Volgens een oude christelijke legende ontkiemde een Hulst onder de voetstappen van Jezus. Zijn stekende bladeren (de doornenkroon) en oranjerode bessen (bloed) voorspelden zijn lijden. In verschillende Europese landen noemt men hulst ‘Christusdoorn’.

Een andere versie is dat Hulst ontstond uit de Palmen, welke men voor Jezus intrede in Jeruzalem gebruikt had en die van schrik stekels op de bladeren kreeg, toen zij de Joden hoorden roepen: "Kruisigt hem, kruisigt hem!" Daarom blijft deze heester ook altijd groen.

 

Kwens alle lèzers ’n Zalig uitae:nd aen ’n goed begin!