De gele lis

een schoonheid die inspireert


redactie - Wilma van Oss


Gele lis  (Iris pseudacorus)

Naamgeving
De naam van de Gele lis verwijst naar de kleur van de plant en naar de familie waar zij uit komt.

Pseudacorus (Latijn) betekent "valse Kalmoes", omdat de plant verward zou kunnen worden met de soort Kalmoes, die een voorkeur heeft voor hetzelfde milieu.

Alleen het blad lijkt (voor de leek) op die van de Gele lis. (De bladeren van Kalmoes hebben een golvende rand en ruiken daarbij naar mandarijnen.)

De Gele lis is de enige inheemse vertegenwoordiger van de lissenfamilie (Iridaceae) in Nederland.
 
Voorkomen
De Gele lis is een 80 centimeter tot 1 meter hoge, overblijvende plant. Het is een oeverplant van zoet, stilstaand of langzaam stromend water. De plant groeit in water dat tot ongeveer 30 cm diep is. Een soort die je in Dreumel kunt aantreffen in sloten en aan de rand van de Wiel, Kil en Vaticaan. Langs de Waal is de stroming te groot voor de Gele lis om zich te kunnen vestigen.
 
Louis XVII liet in de twaalfde eeuw de fleur-de-lys in al zijn wapens zetten omdat deze bloem hem hielp ontsnappen aan de dood.

De bloem die aan de waterkant van de rivier de Lys bloeide, liet hem namelijk zien op welke plek hij veilig door het water naar de overkant kon waden zonder te verdrinken. Een lis groeit namelijk alleen in ondiep water.

Deze ‘Franse lelie’ is (gestyleerd) terug te vinden in tal van familiewapens en wapens van steden, provincies en ook op de spijlen van het hekwerk van bijvoorbeeld de Dreumelse begraafplaats Rustoord

Herkenkenmerken

Deze soort bloeit van mei tot juni en de gele bloemen zijn 5-12 centimeter in doorsnee.

Na de bloei zitten de zaden als een rolletje munten opgestapeld in driekantige zaaddozen. Deze bevatten luchtholten waardoor ze blijven drijven. Zo kunnen ze zich makkelijk verspreiden.

De lange, smalle bladen hebben een iets opstaande middennerf en blijven het gehele jaar groen. Die middennerf hebben de bladeren van de Lisdodde (plant van de maand december 2008) niet. Daardoor kun je ze ook uit elkaar houden als ze nog niet bloeien.

 

De gele lis als inspirator
Veel kunstenaars vereeuwigden de Lis (Iris). Een beroemd voorbeeld is het schilderij Irissen uit 1889 van Vincent van Gogh.

 

 
Mythologie
Heel lang geleden hadden veel Griekse goden een probleem: de mensen op aarde luisterden vaak niet naar de boodschappen van de goden. Iedere god bedacht een eigen oplossing voor dit probleem. De ene god bracht de boodschap met donder en bliksem, de andere met liefdespijlen en weer een ander fluisterde de boodschap liefdevol in de oren van de mensen.

Maar de oppergodin Hera bedacht een schitterende oplossing. Ze nam de Griekse godin Iris parttime in dienst om haar boodschappen duidelijk én oogverblindend naar de aarde te sturen:
Is de hemel donker en dreigend gekleurd en schijnt de zon op wolken vol regendruppels, dan is Iris onderweg. Op voeten zo snel als de wind snelt Iris met een boodschap onder de arm vanuit de hemel via de regenboog naar de aarde. En de Grieken wisten dat Iris kwam als ze de dreigende luchten met de kleurrijke pracht van de regenboog zagen.

Iris had ook nog een andere taak. Ze bracht het water uit de meren en de rivieren naar de wolken waarmee deze de gewassen besproeide. De boeren noemden haar dan ook de groeigodin.

Om deze bijzondere godin niet te vergeten staan ter nagedachtenis aan Iris bloemen op aarde die getooid zijn met de meest betoverende kleuren van de regenboog. In Nederland is alleen de Gele lis inheems. Maar haar diepgele zwavelkleur is één van de belangrijkste kleuren van de regenboog. En de Gele lis staat het liefst met haar voeten in het water.