Bijvoet

wondermiddel voor langeafstandswandelaars


redactie - Wilma van Oss


Bijvoet (Artemisia vulgaris)

 

Naamgeving
De geslachtsnaam Artemisia is vernoemd naar een beroemd plantkundige en medische onderzoekster.

Zij was de zus/vrouw van de Perzisch/Griekse koning Mausolus II (377-353 v Chr.). Die was namelijk naar oud gebruik gehuwd met zijn zus. Deze vrouwen hadden bijna net zo veel macht als hun echtgenoten/broers.

Na de dood van Mausolus liet zijn weduwe Artemisia voor hem een groots grafmonument bouwen. Dit wordt thans gerekend tot een van de zeven wereldwonderen. En dit ‘mausoleum’ is nu een soortnaam voor alle monumentale praalgraven.

Vulgaris verwijst naar dat het een veelvoorkomende, gewone, soort is.
 
Romeinse soldaten legden het in hun sandalen tegen pijnlijke voeten, vandaar de naam 'bij'-voet. In 1656 schreef William Coles (de Engelse variant van Klazien uit Zalk): "Als een infanterist het 's ochtends in zijn schoenen legt, kan hij voor de middag 40 mijlen afleggen zonder vermoeid te worden." De gouden tip voor vierdaagselopers.
 
Groeiplaats
Bijvoet is net zoals zijn familieleden Hoefblad,  Wilde Cichorei en Boerenwormkruid een pionierplant en vestigt zich op pas verstoorde grond, op kale en braakliggende terreinen, taluds, ruderale plaatsen, wegbermen.
 
Herkenkenmerken
  Het bloemhoofdje is bruinachtige geel. De hoofdjes staan bij elkaar in een eivormige tot langwerpige pluimen en bestaat alleen uit buisbloemen. De soort bloeit van juli tot en met september.  
  De stengels zijn vaak roodachtig. De bladeren zijn aan bovenkant donkergroen en aan de achterzijde witviltig behaard.  
 
Veroorzaker van hooikoorts

Bijvoetpollen veroorzaken tijdens de bloei bij mensen die daar allergisch voor zijn hooikoortsachtige klachten.

Bijvoet lijkt erg op Ambrosia, de schrik van  hooikoortspatiënten (zie Plant van de maand september 2010).  Maar de bladeren van Ambrosia  zijn van onderen grijsgroen en de witviltige beharing (zie pijl) ontbreekt dus.

 

 
Gebruik
Bijvoet:
 
  • helpt bij vermoeidheid; Kauw op enkele bladeren of bloemtoppen en uw vermoeidheid zal afnemen, doordat de bittere aromatische stoffen uw geest en blik verhelderen.
  • wekt de eetlust op, stimuleert de spijsvertering;

 

  • is een middel tegen wormen en moet dan gedurende lange tijd in een lage dosering worden ingenomen;
 
  • kan als (teer-/nicotine vrije)tabak gebruikt worden, eventueel gemengd met andere kruiden;

 
  • verdrijft motten;

 

  • onder het kussen beschermt het tegen nachtmerries.