Echte kamille

de ultieme rustbrenger


redactie - Wilma van Oss


Echte kamille (Matricaria recutita)

Naamgeving
Matricaria
is afgeleid van de Latijnse woorden mater wat moeder en caria wat zorg betekent.

De naam Moederkruid dankt de plant waarschijnlijk aan de volksgeneeskunde.  Dit omdat de plant aangewend werd bij bevallingen en ziekten van het kraambed.

Groeiplaats
De Echte kamille vind je langs de bermen en ruderale (tussen puin) plaatsen. Ook op akkers, maar wordt daar dan als ongewenste gast beschouwd.

   
Herkenkenmerken

De 1 tot 2½ cm grote bloemhoofdjes hebben een vrij sterke geur.
De bloeitijd is van mei tot in oktober. Het bloemhoofdje heeft een krans van witte lintbloemen die staan om de gele buisbloempjes. Kenmerkend is dat de bloemhoofdjesbodem zich tijdens de bloei verlengt en kegelvormig wordt,
hierdoor buigen de lintbloemen naar beneden.

De plant is éénjarig.

De plant kan 10 tot ruim 40 cm hoog worden. De verspreid staande en zoet geurende bladeren zijn 2 tot 3-voudig veerdelig met lange, smalle, lijnvormige slippen.

 

 
De valse nicht
De Valse kamille (Anthemis arvensis) is een soort die sprekend lijkt op de Echte kamille en deze soort  voelt zich ook nog  thuis op dezelfde plaatsen. Met recht dus een valse nicht! Je kunt haar onderscheiden van de Echte kamille doordat zij niet de voor de Echte kamille uitgesproken geur heeft. Als je het zeker wilt weten, kijk dan tussen de buisbloempjes in het gele hartje van de bloeiwijze. Bij de Valse kamille zitten daar vliesjes: de stroschubben. Dat is het kenmerk van het geslacht Schubkamille (Anthemis) waartoe deze soort behoort.
   
Echte kamille de ultieme rustbrenger en schoonheidsproduct

 

Echte kamille is een van de oudste geneeskruiden. Uit kruidenboeken uit de 18de eeuw:  'Dese camille is seer goet bevonden tseghen dat Colica (koliek) dat is pijn ende weedom in die dermen ende tseghen dat graveel’. Het verzacht zenuwspanningen, spijsverteringsproblemen en nierstenen (graveel).  Kamillethee is een bekende rustgevende thee.

De bloemen zijn ook een natuurlijk schoonheidsmiddel. Zo verminderen gebruikte (Kamille) theezakjes en crème gemaakt van de bloemen, ontstekingen en wallen onder de ogen. Kamille in het bad verzacht en bleekt de huid. Om het haar te blonderen en te verzorgen, kun je een bloemenafkooksel maken.

 
Volksgeloof: oogst op tijd!
Het schijnt dat de geneeskrachtige werking het sterkst is als je de bloemen plukt vóór 24 juni (Sint Jan), als de zon op haar hoogste punt is gekomen. Als daarna de dagen korter worden neemt de werking af, want 'dan wateren de heksen over de plant', zoals de folklore vermeldt.