|
Karmozijnbes (Phytolacca spec.) |
|
De reden dat de
karmozijnbes een plaats krijgt in deze rubriek, is dat
het een plant is die opvalt door zijn exotische uiterlijk en
er weinig mensen zijn die weten hoe hij heet en waar hij
vandaan komt. En... hij heeft zich ook in Dreumel gevestigd!
|
|
|
Naamgeving
De karmozijnbes is genoemd naar de kleur van
de bessen en de kleurstof die men uit de bessen won
en nog wint.
Het geslacht
Karmozijnbes omvat twee soorten: de oosterse
karmozijnbes (Phytolacca esculenta),
afkomstig uit Oost-Azië en China en de westerse
karmozijnbes (Phytolacca americana),
afkomstig uit Noord-Amerika.
|
|
|
|
Deze exoot,
ingevoerd in West-Europa voor de kleurstof die eruit wordt
gewonnen, is verwilderd. Op de foto zie je de plant op het
kerkhof van de NH Kerk. |
|
Groeiplaats |
De karmozijnbes groeit op
voedselrijke,vochthoudende bodem. |
|
Herkenkenmerken |
|
|
|
De
karmozijnbes is een
overblijvende plant van ruim 1,5
meter, die in juli en augustus
bloeit in een aar van wel 30
centimeter, met witte bloemen.
De
karmozijnbes heeft een
knolvormige wortelstok. Dus als hij
zich heeft gevestigd is het een
blijvertje. Als je hem uit je tuin
wilt verwijderen, zorg er dan voor
dat je ook de wortelstok verwijdert. |
|
|
|
Het verschil tussen de twee in Nederland voorkomende
soorten is pas goed te zien als de bessen worden
gevormd.
Bij de oosterse karmozijnbes (hierboven) zijn
de vruchten veel sierlijker doordat de acht
vruchtbeginsels van elkaar gescheiden zitten,
terwijl bij de westerse karmozijnbes de tien
vruchtbeginsels aan elkaar vergroeid zitten en volle
bessen lijken. |
|
|
Hoe komt de
karmozijnbes op de begraafplaats van de NH kerk in Dreumel? |
De vogels eten
de rijpe besjes van de karmozijnbes. Deze zijn niet
giftig, wel de pitten en die worden dan ook niet verteerd
door de vogels en via hun uitwerpselen worden ze
rondgestrooid. Vallen ze op een geschikte voedingsbodem, dan
schieten ze wortel. Worden ze na opkomst getolereerd, dan
hebben ze een eigen plekje veroverd. |
|
Gebruik |
De bessen worden
gebruikt als (natuurlijke) kleurstof voor o.a limonades,
wijn en conserven (aardbeien).
Ze worden ook gebruikt als kleurstof om (bijvoorbeeld wol)
te verven. |
|