Karmozijnbes

heeft Dreumel bereikt

 

redactie - Wilma van Oss


 

Karmozijnbes (Phytolacca spec.)

 

De reden dat de karmozijnbes een plaats krijgt in deze rubriek, is dat het een plant is die opvalt door zijn exotische uiterlijk en er weinig mensen zijn die weten hoe hij heet en waar hij vandaan komt. En... hij heeft zich ook in Dreumel gevestigd!

 

Naamgeving
De karmozijnbes is genoemd naar de kleur van de bessen en de kleurstof die men uit de bessen won en nog wint.
 

Het geslacht Karmozijnbes omvat twee soorten: de oosterse karmozijnbes  (Phytolacca esculenta), afkomstig uit Oost-Azië en China en de westerse karmozijnbes (Phytolacca americana), afkomstig uit Noord-Amerika.

 
   
Deze exoot, ingevoerd in West-Europa voor de kleurstof die eruit wordt gewonnen, is verwilderd. Op de foto zie je de plant op het kerkhof van de NH Kerk.
 
Groeiplaats
De karmozijnbes groeit op voedselrijke,vochthoudende bodem.
 
Herkenkenmerken

 

De karmozijnbes is een overblijvende plant van ruim 1,5 meter, die in juli en augustus bloeit in een aar van wel 30 centimeter, met witte bloemen.

De karmozijnbes heeft een knolvormige wortelstok. Dus als hij zich heeft gevestigd is het een blijvertje. Als je hem uit je tuin wilt verwijderen, zorg er dan voor dat je ook de wortelstok verwijdert.

 

Het verschil tussen de twee in Nederland voorkomende soorten is pas goed te zien als de bessen worden gevormd.

Bij de oosterse karmozijnbes (hierboven) zijn de vruchten veel sierlijker doordat de acht vruchtbeginsels van elkaar gescheiden zitten, terwijl bij de westerse karmozijnbes de tien vruchtbeginsels aan elkaar vergroeid zitten en volle bessen lijken.

 
Hoe komt de karmozijnbes op de begraafplaats van de NH kerk in Dreumel?
De vogels eten de rijpe besjes van de karmozijnbes. Deze zijn niet giftig, wel de pitten en die worden dan ook niet verteerd door de vogels en via hun uitwerpselen worden ze rondgestrooid. Vallen ze op een geschikte voedingsbodem, dan schieten ze wortel. Worden ze na opkomst getolereerd, dan hebben ze een eigen plekje veroverd.
 
Gebruik

De bessen worden gebruikt als (natuurlijke) kleurstof voor o.a limonades, wijn en conserven (aardbeien).
Ze worden ook gebruikt als kleurstof om (bijvoorbeeld wol) te verven.