Waar gehakt wordt... vallen spaanders

 redactie: Jodi van der Giesen

reacties/opmerkingen:karibuni@tele2.nl

nr.

10


Nee hoor, en een vreselijk drama met ongehoorde, eventueel zelfs fatale, gevolgen is het zeker niet. En foutjes zijn er om hersteld te worden en daarom wordt het …

… er ook van op de hoogte gebracht. Van mogelijke foutjes, die via de  www.genlias.nl site de wereld in gezonden worden.

Uiteraard te hunner beoordeling en verificatie en … aanpassing van de gegevens als het foutje echt fout blijkt te zijn geweest!

 
Deze geboorteakte komt aan de orde.
 

Sowieso al een uiterst uitzonderlijke akte omdat een vrouw zich bij de gemeentelijke secretaris meldt. Hóógst ongebruikelijk, omdat dat recht slechts mannen voorbehouden is. Maar ja, dan moet er wel een man zijn, die zich geroepen voelt aangifte te doen, daarmee tegelijkertijd aangevend dat hij zowel vader als echtgenoot is, van respectievelijk het kind en “zijne huisvrouw”.

Dààr is in dit geval geen sprake van. Mevrouw Johanna van Buren, die bij de geboorte is tegenwoordig geweest, doet aangifte van de geboorte van ene Theodorus, voortgekomen uit een ongehuwde andere mevrouw, ene Geertrui den Brouwer. 

Na enig zoekwerk wordt déze geboorteakte gevonden …

 

 

Te weten de geboorteakte van deze ongehuwde mevrouw, die als oorspronkelijke naam “Geertruijda” mee kreeg van niet alleen haar vader (Dirk den Brouwer), maar, nemen we aan, ook van haar moeder … (Joh)Anna van Buren. De in de bovenste geboorteakte aangifte plegende mevrouw is derhalve de moeder van de ongehuwde Geertruijda.

Zou Geertruijda ooit nog getrouwd zijn, is een goede vraag. Immers, hoe “geliefd” waren niet getrouwde moeders eigenlijk destijds ?

In “Blik op de Wereld” wordt daar (Over “Kindermoord in de 19e eeuw”) door Jolie Ermers (o.a.) het volgende over geschreven (Oorspronkelijk verschenen in Spiegel Historiael nummer 6 Maandblad voor Geschiedenis en Archeologie, Jaargang 30, nummer 6, juni 1995):

 

 
Maar, gelukkig …
 

 

Op 10 october 1862 trouwt Geertrui den Brouwer met Gerardus van Kruijsbergen. Enigszins vreemd en ongebruikelijk is nog wel dat over Theodorus, haar zoon toen ze nog óngehuwd was, met geen letter gerept wordt. Gebruikelijk(er) is dat “illegale” kinderen op de trouwakte erkend worden door de –nieuwe- man van hun moeder.

Theodorus is voor zover na kan worden gegaan, ook niet tussen zijn geboorte en deze trouwexercitie in overleden. Mooier nog … op 17 juli 1884 trouwt hij (te Dreumel !! en springlevend !!) met Adriana Maria Vugts, geboren in …  

Ruhrort ist ein rechtsrheinischer Stadtteil von Duisburg. Es liegt unmittelbar nördlich des Zusammenflusses von Rhein und Ruhr.

Uit de trouwakte van Gerardus van Kruijsbergen en Geertrui den Brouwer blijkt overduidelijk (lees ónderaan deze eerste van twee bladzijden van de trouwakte) dat Geertrui den Brouwer is geboren op 15 oktober 1834.

 
Maar op www.genlias.nl wordt déze informatie verstrekt :
 

 

 

De data-verwerkers en -sters hebben bij Geertrui dezelfde geboortedata vermeld als bij Gerardus van Kruijsbergen.

Dàt foutje, ter evaluatie èn aanpassing, aan het Gelders Archief doorgegeven.

Waar gewerkt wordt, worden immers foutjes gemaakt !!

 
   

Nog leuker is het als je dan, vele maanden later, nog eens dezelfde gegevens opvraagt bij Genlias en je ziet dat het niet meer exàct dezelfde gegevens zijn.