Fröbelen op niveau

 redactie: Jodi van der Giesen

reacties/opmerkingen:karibuni@tele2.nl

nr.

11


 

Niet voor het eerst en zéker niet voor het laatst levert www.encyclo.nl de gevraagde informatie. Als betekenis voor het woord fröbelen, wordt het volgende resultaat getoond: “Informeel op kinderlijke wijze weinig doelgericht bezig zijn”.

Inmiddels is het doorspitten en verwerken van de Dreumelse geboorteakten in het jaar 1888 gearriveerd en ons aller burgemeester ….
 

… Gerrit van Eijseren heeft de gemeentelijke scepter al een aanzienlijk aantal jaren stevig in handen. Hij kwam –in Dreumel- aan de macht in 1879 en het is, mogelijk in tegenstelling met eerdere en mogelijk ook lŕtere burgemeesters, een man die we zelfs wel als kleurrijk mogen bestempelen.

Niet voor niemendal wordt er speciaal aandacht aan hem besteed onder een ander hoofdstuk op de Tremele site (Gebouwen/Rooijsestraat 51). Blijkbaar gaf de overgeleverde kennis van en over Gerrit van Eijseren voldoende aanleiding om daar op Monumentendag 2009 een speciale en zeer informatieve “poster” over te maken.

 

 
Een prachtig allegaartje van feiten en verhalen, die de tand des tijds blijkbaar vrijwel ongeschonden lijken te hebben overleefd.
   

Waarbij toch ook best verondersteld mag worden dat met name de anekdotes hier en daar door de jaren heen wat opgefleurd werden met steeds sappiger, en niet geheel waarheidsgetrouwe details. Zoals ook bij de opmaak van deze fraaie poster niet geheel waarheidsgetrouw en ongetwijfeld per vergissing, Gerrit’s ambtsperiode werd ingekort met maar liefst 18 jaren.

Vast staat echter dat naarmate Gerrit langer en steeds steviger in het burgemeesterszadel zat, hij langzaam maar zeker die vermaledijde handtekening ontwikkelde. Wellicht dat het ontstaan en de ontwikkeling van zijn –uiteindelijk- zeer merkwaardige handtekening ooit in een document werd vastgelegd. Maar er bestaat een mogelijkheid dat de nagelbijtend-spannende anekdote over Gerrit’s veelvuldige gebruik van zijn pinknagel om akten te ondertekenen, louter en alleen ontsproten is aan fantasievolle geesten.

 

Gerrit (’s handtekening) begon heel normaal …

De allereerste geboorteakte die in 1879 door Gerrit werd ondertekend is die van …

 

 

Theodora van Woezik, geboren op 11 juni 1879, dochter van Jan van Woezik en Catharina Gerlag.

De handtekening van Gerrit van Eijseren is niet opvallend, of het zou moeten zijn dat die leesbaar is.

Op 26 juni 1879 ondertekent Gerrit van Eijseren zijn eerste Dreumelse trouwakte, waarvan hier een gedeelte …

 

 

En de eerste doodakte die door Gerrit wordt gesigneerd is die van …

 

 

Gerarda van Gruijthuijsen, die op 28 juni 1879 overleed. Het lijkt er sterk op dat Gerrit van Eijseren in juni 1879 met zijn functie is begonnen. En er nog geen sprake is van exorbitante handtekeningen.

Gerrit van Eijseren is ook burgemeester geweest van Heerewaarden gedurende de periode 1881 – 1921. Maar tekent in 1881 geen enkele Heerewaardense geboorteakte, en urenlang dóórklikken van akte naar akte naar akte naar akte leert dat zulks ook geldt voor 1882, 1883, 1884, 1885, 1886, 1887, 1888, 1889, 1890, 1891, 1892, 1893, 1894, 1895, 1896, 1897, 1898, 1899, 1900, 1901 čn voor  1902. De –gedigitaliseerde- registratie van geboorteakten in de gemeente Heerwaarden stopt in 1902.

 

De Heer J. Groenendaal tekent aldaar vrijwel alle geboorteakten. Mogelijk een door Gerrit van Eijseren gevolmachtigd ondertekenaar?

   

Maar als Gerrit van Eijseren geen čnkele Heerewaardense geboorteakte ooit heeft ondertekend, tekende hij, zoals op alle Dreumelse akten, dan wčl andere akten die betrekking hadden op Heerewaardenaren en –naressen ? Deze vraag kan niet, niet onderzocht, onbeantwoord blijven, dus nog “even” door blijven klikken …

 

In 1881, dus het jaar waarin Gerrit van Eijseren ook burgemeester werd van Heerewaarden, begint de heer Ambrosius met het ondertekenen van huwelijksakten, hetgeen al ras werd overgenomen door wederom de heer Groenendaal. Deze twee heren, alsmede ene heer J. Lam

en de heer R. Vermeulen vervolgden deze taak afwisselend in de jaren 1882 tot en met 1922. De -gedigitaliseerde - registratie van huwelijken in de gemeente Heerewaarden stopt in 1922.
 

Tja … Als Gerrit van Eijseren geen čnkele Heerewaardense huwelijksakte čn geen enkele Heerewaardense geboorteakte ooit heeft ondertekend, tekende hij, zoals op alle Dreumelse akten, dan wčl doodakten die betrekking hadden op Heerewaardenaren en –naressen ? Deze vraag kan óók niet, niet onderzocht, onbeantwoord blijven, dus nog “even” door blijven klikken …

 

De heer Ambrosius, de heer Groenendaal, de heer Vermeulen en de heer G. Janssen volgen elkaar op in het ondertekenen van de doodakten vanaf 1881 tot en met 1921.

Het jaar waarin Gerrit van Eijseren wordt opgevolgd door A.H. baron Sloet van Oldruitenborgh als burgemeester van Heerewaarden.

   

Door onderzoek van akte naar akte is nu vast komen te staan dat Gerrit van Eijseren geen enkele Heerewaardense akte, van welke denominatie ook, in zijn hoedanigheid als burgemeester van ook die gemeente, heeft ondertekend.

Maar … wel dégelijk Dreumelse akten van ŕlle denominaties!! En uitbundig, en steeds uitbundiger ook nog!! In 1888 ondertekent Gerrit van Eijseren de akten als volgt.

 

 

Redelijk uitbundig toch al en je vraagt je in alle oprechtheid af wat de toegevoegde waarde voor nota bene een burgemeester is om op deze manier telkens te ondertekenen. Een gróte dag voor Maria Theodora Vermeulen en haar ouders, want tenslotte is er slechts één dag in je hele leven waarop je geboren wordt. En wat doet Gerrit van Eijseren … ŕlle aandacht opeisen met die bovenmatige, buitensporige, extreme, ongehoorde en overdreven handtekening van hem. En op déze akte zie je dan ook –links onder- nog eens zijn handtekening doorschijnen die hij plaatste op de akte aan de ŕndere zijde van dit document.

Zo ziet dat eruit als je één hele gedigitaliseerde (www.familysearch.com) bladzijde bekijkt, waar telkens vier geboortakten op getoond worden …

 

 

Gerrit van Eijseren drukt zo 8 keer zijn stempel op de akten, per akte twéé keer!!

Nóg gekker wordt het als hij nog navolging krijgt ook!

 

 

Alardus van Kessel, van beroep Gemeente Secretaris, gaat ineens soortgelijke fratsen uithalen als zijn werkgever. Bestaan er ook anekdotes van Alardus die ons zouden kunnen verklappen met welk lichaamsdeel hij zijn handtekening onderstreept?

Het is maar goed dat comparant en getuigen, voor zover ze konden, al ondertekenden vóór Gerrit van Eijseren er aan te pas moest komen, want anders zou er geen ruimte meer over zijn gebleven. Zó groot ondertekende Gerrit.

 

 

Kijk nou toch eens waar de heren van Kessel en van Eijseren toe in staat waren … en elkaar wel lijken de loef af te willen steken …

 

 

Met een soort narcistische gedreven- en kortzichtigheid plaatsen beide heren pompeuze, bombastische handtekeningen onder akten, waarna ze waarschijnlijk gepaard en gezwind de dichtstbijzijnde kraan, en veel zeep, opzochten om de inkt weer van hun ledematen te verwijderen.

Eijsersterk gefröbel!