Toen en Nu-mans

 redactie: Jodi van der Giesen

reacties/opmerkingen:karibuni@tele2.nl

nr.

9


Heel veel geduld hebben en alsmaar gemotiveerd blijven zoeken … naar achtergronden van en informatie over aanvankelijke mysteries uit het verre verleden, die je daarmee wellicht zou kunnen  ophelderen.  Hoe ingewikkelder een mysterie lijkt, hoe meer gedreven je wordt om erachter te -proberen te- komen waaróm iets een mysterie is. Op mondelinge getuigenissen mag anno nu niet meer gerekend worden en moet informatie geput worden uit schriftelijk vastgelegde gegevens.

 
Een nevenactiviteit van het registreren van akten uit het Dreumelse, is het verzamelen van gegevens over de Protestantse (Nederlands Hervormde) begraafplaats aan het Kerkpad te Dreumel. Ongetwijfeld hebben er ooit ergens documenten bestaan van vóór 1870, maar deze zijn nog niet boven water gekomen. Wèl boven water zijn de documenten vanaf 1870 … althans de kopieën, want niemand blijkt te weten waar de originelen vertoeven. Op deze documenten werd en wordt vastgelegd welke personen op welke datum op deze begraafplaats werden begraven.
   

Het voorblad van deze documenten, waarbij maar aangenomen moet worden dat de woorden “stoffelijk overschot” of zelfs het woord “doden” destijds blijkbaar nog niet bestonden.

De praktijk van alledag was destijds, althans als er een dode was begraven, om de gegevens van deze persoon op te nemen in deze registratie.

Was er weer een jaar voorbij, dan werd de burgemeester geacht de opgenomen en aan hem getoonde feiten te controleren en van zijn handtekening te voorzien, indien hij ermee akkoord was.

Voorbeeld …

   

Dhr. Carel Grisel werd op "woensdag den 25 augustus 1875"  begraven en was de 13e persoon die in deze documenten wordt vermeld. Op 11 januari 1876 vindt de burgemeester het in orde en ondertekent.

En zo is de 138e persoon die wordt vermeld in deze documentatie …

   
   

De verleiding is dan erg groot om te veronderstellen dat het hier gaat over de heer Josephus Antonie Numans, waarvan onderstaand het grafmonument:

   
Maar als déze Josephus Antonie Numans op - zie grafmonument - 20 december 1944 is gestorven, dan is het onmogelijk dat hij - zie de begraafplaatsdocumentatie - pas op vrijdag, 24 augustus 1945, hier werd begraven.

En ineens is daar weer zo’n mysterie, dat smeekt om opgelost te worden.

 

   

In www.Genlias.nl  wordt de vraag geformuleerd : “Zoek alle overleden personen met de namen “Josephus Antonie Numans”, … en vervolgens worden er zowaar drie resultaten gepresenteerd:

   

Hè … Ede ?! Als er één dynastie sinds mensenheugenis met Dreumel verbonden kan worden, dan is het de familie Numans wel.

 

Dus … waarom Ede?

Dus … zoeken en speuren !!

 

In www.familysearch.com

 
   

Nou, inderdaad! Josephus Numans is in (Lunteren) Ede overleden volgens aktenummer 634..

In de linkermarge wordt nog een rectificatie opgenomen waarbij - in 1945 - wordt gelast dat “Renkum” (als woonplaats) vervangen moet worden door “Dreumel”.

Waarvan “akte”.

Maar in de dèrde vermelding van Genlias wordt ook nog een aktenummer 897  genoemd?!

 

Maar … in 1945 !!!!

 
   

Oh, … kijk, die rectificatie zèlf, waarin uiteengezet wordt dat “Renkum” veranderd moet worden in “Dreumel”.

Vandaar deze aparte “akte”!!

Wéér een mysterietje opgelost!

Dan rest nog de twééde Genlias-vermelding van een akte die in Dreumel zou bestaan over ons aller Josephus Numans.

Dààr eens neuzen!!

 
   

   

Okay … op 31 december 1945 wordt het in Ede overlijden van Josephus Antonie Numans - eindelijk? - in de boeken van de Burgerlijke stand van Dreumel opgenomen.

Hetgeen overigens betekent dat de vermelding in de begraafplaatsdocumenten helemaal juist zijn.

En … die informatie leert ons tegelijkertijd dat het stoffelijk overschot van Josephus Antonie Numans voorafgaand aan de (tweede?) teraardebestelling in Dreumel, uit Ede opgehaald moet zijn.

Waaróm zijn stoffelijk overschot niet direct na zijn overlijden naar Dreumel vervoerd kon worden is geheel onbekend.

En ook hoe en wààr zijn stoffelijk overschot in Ede werd bewaard.

Waarna uiteindelijk ook zijn stoffelijk overschot en zijn grafmonument een verdiende plaats kon vinden tussen de imponerende rij andere Numansen en grafmonumenten!!

Rechts op onderstaande foto.