|
Voorwerp 24 = gehaktmolen |
|
|
Wie weet wat dit voor een voorwerp is?
Dat zal niet zo moeilijk zijn, maar we willen graag meer weten
over het gebruik ervan in het huishouden |
|
Alle informatie, documentatie, verhalen of foto's zijn
welkom! |
Stuur ons uw reactie! Bij voorbaat hartelijk dank! |
|
|
|
|
|
Reacties |
Diny de Vree - van Zwam geeft
het volgende antwoord:
"Volgens mij is het een gehaktmolen! Mijn ouders hadden vroeger 'n
paar varkens en als er dan geslacht werd, dan maalden m'n moeder grotere
stukken vlees hierin tot gehakt.
Ook kocht ze dan bij de slager stukken rundvlees, en samen met stukken
varkensvlees werd dan ook nog half om half gehakt gedraaid.
Ook werd het spek hierin gemalen. Het spek werd dan uitgebakken en de
"kaantjes" werden gebruikt om balkenbrij te maken.
Het vet wat overbleef werd smout voor op brood,smout met suiker erop en ook
als vet in stamppot". |
|
Will. van de Pol vult aan...... |
|
Bij ons thuis noemden we dit mechanisme een “worstmachientje”
Op het uiteinde konden metalen schijven geplaatst worden met gaten in
verschillende diameter. Voor fijn, minder fijn of grof gemalen vlees.
Tevens kon op het worstmachientje een metalen tuit worden
geplaatst waar de schoongespoelde darmen van het varken overheen werden
gebracht. De worsten konden worden gedraaid en onder de zolder boven de
kachel in de kamer te drogen gehangen. Lekker……! |
|
Piet Nijtmans vult aan...... |
|
"In winkels heb ik ook wel eens gezien dat
uitgebakken spekjes als kaantjes werden aangeboden, maar kaantjes verkrijg je
alleen als je buikvet van een varken (reuzel) uitbakt, dan houd je kaantjes
over en vet, genaamd SMOUT. Dat reuzel was ongeveer 2 cm dik en werd in
blokjes gesneden en uitgebakken. Kaantjes werden vooral gebruikt in
balkenbrij maar, ook heerlijk, opgewarmd op een sneetje brood. Het smout werd
in de keuken voor van alles gebruikt maar was in de oorlogsjaren, toen er geen
boter meer was, ook heerlijk met een beetje suiker op een boterham." |
|
|
|
|