Joop Gommers en

Angelina Postulart
is:

mennen


“Alles wat je erin stopt, komt terug.” Dat zegt Joop Gommers over zijn Friese paarden Thijs en Rinus. Veel tijd, aandacht en geld worden erin gestopt, maar het resultaat mag er dan ook zijn: op 19 september jl. werden Joop en zijn vrouw Angelina met hun tweespan in Ermelo Nederlands Kampioen vaardigheid klasse M. En dit voor de derde maal op rij.

 

Huldiging van de Nederlandse kampioenen, Hippiade Ermelo, 19 september 2009

   

Joop Gommers en Angelina Postulart wonen met hun dochtertje Isa aan de Boezemweg. Hun gezamenlijke hobby is mennen. Angelina zegt: “Joop had vroeger eigenlijk niks met paarden, terwijl ik vanaf mijn zestiende jaar al op een merrie reed. Later begon ik met mennen. Joop kwam een keer kijken en hij was verkocht, het sprak hem toch wel erg aan.”

In eerste instantie beginnen ze  recreatief met de mensport, maar later groeit het uit tot het rijden van wedstrijden op een hoog niveau. De taken zijn verdeeld: Joop is de menner en Angelina de groom (helper van de menner).

 

Samengestelde mensport

In de mensport zijn diverse disciplines. Joop en Angelina beoefenen de samengestelde mensport, dat wil zeggen dat de wedstrijden uit drie verschillende onderdelen bestaan.

Als eerste is er de dressuurproef. Deze wordt gereden in een rechthoekige ring van 40 x 80 meter. Daarlangs staan op diverse punten letters, waarbij voorgeschreven figuren en gangen uitgevoerd moeten worden. De groom leest de proef voor.

 

Het tweede onderdeel is de vaardigheidsproef, waarbij binnen een bepaalde tijd een parcours moet worden afgelegd waarin poorten staan van kegels. Op die kegels liggen balletjes.  

De menner krijgt strafpunten voor elke bal die van een kegel wordt gereden en voor het overschrijden van de toegestane tijd.

 

t Pauze voor het begin van de wedstrijd

   

De marathon is het laatste onderdeel. Deze bestaat uit meerdere onderdelen, het A-, D- en E-traject.

Dit laatste traject is nogal spectaculair, want daarin zijn een zestal hindernissen opgenomen, die zo snel en foutloos mogelijk moeten worden genomen.

De groom staat achterop het rijtuig en houdt het rijtuig in evenwicht door zijn of haar gewicht te verplaatsen.

In een hindernis in de marathon, Groesbeek 2008 u

   

Wedstrijden

 

Joop vertelt: “Het zijn tweedaagse wedstrijden. Op de eerste dag worden de onderdelen dressuur en vaardigheid verreden. De tweede dag is voor de marathon. Maar omdat het ook van belang is om je goed voor te bereiden, ga ik daags voor de wedstrijd al het parcours verkennen.”

Voor fouten of tijdsoverschrijdingen in de proeven krijg je strafpunten, en uiteindelijk is degene met de minste strafpunten de winnaar van de wedstrijd. Wedstrijden worden verreden in de klasse 1, 2 en 3. Tijdens wedstrijden kun je winstpunten behalen. Na het behalen van voldoende winstpunten  promoveer je naar een hogere klasse. Joop en Angelina rijden nu in de klasse 1 en gaan volgend jaar over naar klasse 2.

   

Behalve de samengestelde mensport, beoefenen Joop en Angelina tevens de dressuur en de vaardigheid separaat als discipline.

Dit zijn eendaagse wedstrijden waar het onderdeel marathon niet van toepassing is. De dressuurproeven zijn ook anders dan in een samengestelde wedstrijd en er wordt in een kleinere ring gereden van 30 x 60 meter.

 

Huldiging direct na vaardigheid, Hippiade, september 2009 u

   

Hier rijden zij in de rubriek tweespan paard in de klasse M en in 2010 promoveren zij naar de klasse Z.

“Wij hebben ervoor gekozen alleen outdoorwedstrijden te rijden; wij doen niet mee aan indoorwedstrijden die in de winter worden gehouden. Het wedstrijdseizoen loopt voor ons van april t/m september. Dit seizoen hebben wij vijf samengestelde wedstrijden gereden en zes wedstrijden in de dressuur en vaardigheid. In de winterperiode gaat de training verder, maar gunnen wij onze paarden ook meer rust, zodat die goed kunnen herstellen en in de lente weer helemaal fris en fit zijn.”

Wat hun vooral erg aanspreekt in hun sport zijn de normen en waarden die er heersen. Alles gaat volgens vaste regels en voorschriften, ook wat bijvoorbeeld de kleding betreft.

 
De paarden

De gezondheid van de paarden is uiteraard erg belangrijk, ze moeten in een zeer goede conditie zijn. Tijdens wedstrijden worden de paarden streng gekeurd. Er zijn drie veterinaire keuringen, zowel voor de wedstrijd, als tijdens de diverse onderdelen.

Ook de voeding van de paarden is zeer belangrijk. Zo moet bijvoorbeeld in de dagen voor een wedstrijd, waarbij de paarden natuurlijk een grote prestatie moeten leveren, de voeding aangepast worden. Angelina verzorgt dit alles; ze heeft zich hierin verdiept door er veel over te lezen.

 

“Onze Friese hengsten Thijs en Rinus zijn elf jaar oud. Ze hebben een heel verschillend karakter en vereisen dus ook een andere aanpak wat training betreft.

Voor de kenners: de vader van Rinus is Leffert, en de vader van Thijs is Brandus.

We kiezen niet de makkelijke weg door met hengsten te werken, maar het is daardoor ook heel dankbaar.”

 

t Thuis oefenen met tandem rijden

 

 

Joop: “We kregen eerst les in een manege, maar hebben nu bij ons huis speciaal een trainingsveld aan laten leggen om te kunnen oefenen. Vanaf oktober krijg ik ook les van Jan van den Broek, wereldkampioen mennen enkelspan, om nog meer te leren en nog beter te worden.”

 

Oktober 2009: op het trainingsveld aan de Boezemweg

Oktober 2009: op het trainingsveld aan de Boezemweg
 
Ontspanning

De mensport is een sport die veel tijd kost en ook vrij duur is, maar hun eveneens  veel ontspanning brengt. Joop heeft een drukke baan als directeur van RTP, waarin hij veel met mensen werkt. In zijn vrije tijd werkt hij graag met de paarden. “Het vergt veel geduld en inspanning, maar is ook dankbaar en het geeft veel voldoening en ontspanning.”

Of, zoals Angelina zegt: “Je moet niet kijken wat je uitgeeft, maar wat je ervoor terugkrijgt”.  

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de volgende websites:
“Vrienden van het Aangespannen Paard” uit Bergharen: www.vapmaasenwaal.nl
Koninklijke Nederlandse Hippische sportfederatie: www.knhs.nl

 
Joop en Angelina, hartelijk bedankt voor jullie medewerking en wij wensen jullie voor de toekomst nog heel veel succes met jullie hobby!
 

Tremele © oktober 2009