Mobilisatie


 

Uit voorzorg kondigde de Nederlandse regering in augustus 1939 een algehele mobilisatie af. Van de een op de andere dag veranderde het leven in de Nederlandse dorpen en steden. Alle jongens die onder de wapens geroepen werden moesten  van de een op de andere dag hun werk in de steek laten en zich naar hun mobilisatieadres begeven.

Dat leverde de nodige problemen op.  De opengevallen plaatsen moesten worden ingenomen door andere leden van het gezin. Verder vond er in Nederland een complete volksverhuizing plaats. Soldaten reisden per spoor naar hun mobilisatiebestemming en van daaruit naar hun plek in het verdedigingsplan.

Zo kreeg Dreumel in die dagen soldaten uit Noord- en Zuid-Holland, maar ook uit andere delen van Nederland op bezoek. In totaal streken er drie legeronderdelen in ons dorp neer: luchtdoelartillerie, een autobataljon en het "perdenvolk". (artillerie)

 

 

Dreumel viel onder het gebied van de Brigade B en lag achter de linies.  Tussen Boven - Leeuwen en Megen lag het vervolg van de Grebbelinie. Verder oostwaarts lag langs het Maas en Waalkanaal het vervolg van de IJssellinie.

 
Al deze soldaten werden bij de inwoners ingekwartierd. Al vrij snel bepaalde legergroen het Dreumelse straatbeeld.

Daarnaast vertrokken de Dreumelse jongens uit Dreumel naar hun mobilisatiebestemming.  Klik op de foto voor meer informatie over het legeronderdeel.

 
       
156 LUA 3-V Autobataljon II - 16 RA Dreumelse jongens