Programma Expositie


 

Op 3, 4 en 5 mei organiseert Stichting Tremele een expositie met als titel "Dreumel herdenkt en viert 75 jaar bevrijding". Deze expositie wordt gehouden op een historische locatie naast Zorgcentrum St. Barbara, Rooijsestraat 44 in Dreumel.

(Het voormalige klooster (nu Zorgcentrum St. Barbara) was tijdens de Tweede Wereldoorlog in gebruik als noodhospitaal; verder ligt deze locatie tegenover het voormalige gemeentehuis en het daarnaast gelegen oorlogsmonument en de gesloopte R.K. Meisjesschool die als hoofdkwartier van o.a. de Stoottroepen in gebruik was). Ook de voormalige kleuterschool (nu dagbesteding) was door geallieerde troepen in gebruik).

 
Ook het Oranjecomité viert op 4 en 5 mei dit bijzondere feit. In goed overleg met het comité willen wij alle inwoners een pakket aan festiviteiten aanbieden, ieder vanuit zijn/haar eigen specialisme. Onze kracht ligt in het presenteren van onder meer een prachtige expositie en een documentaire over die angstige tijd.
 

Programma (onder voorbehoud)

 
A. Expositie: deze beschrijft aan de hand van thema’s de gebeurtenissen in Dreumel (Mobilisatie, Bezettingstijd (maatregelen, distributie, etc.), Vliegtuigcrashes, Geallieerde troepen in Dreumel en Bevrijding).
 
De bezoekers worden geďnformeerd over bovenstaande gebeurtenissen in Dreumel. Dit gebeurt d.m.v. foto- en documentatiepanelen, voorwerpen, diorama’s, videofilms op computerschermen en overzichten op interactieve touchscreenschermen (waarbij op authentieke luchtfoto’s crashes, V1 inslagen, militaire voertuigen, etc. te zien zijn, voorzien van aanvullende informatie).
 
Voor de jongeren is er een educatieve tour m.b.v. een QR-code route, waarbij ze met hun smartphone vragen moeten beantwoorden aan de hand van video- en audiofragmenten en authentieke foto’s en documenten.
 
B. Staghound: op 3 mei rijdt er een authentieke Staghound van de Canadese “12th Manitoba Dragoons” rond in het centrum van het dorp. Dat regiment was in de periode februari-maart 1945 in Dreumel gelegerd.

Het militaire voertuig is tijdens de Tweede Wereldoorlog in Dreumel op foto’s vastgelegd en heeft dus een echt “Dreumels verleden”. Ook is er die dag bij de expositie een “static show”, waarbij de bezoekers het voertuig kunnen bekijken en fotograferen

 
C. Documentaire “Herinneringen aan een angstige tijd” (werktitel)
In een aparte ruimte wordt een door de videogroep Tremele gemaakte documentaire vertoond, waarin inwoners herinneringen ophalen aan de Tweede Wereldoorlog. (Tijdsduur ca. 45 minuten)
 
D. Stiltetuin
In de stiltetuin, waar op de achtergrond stemmige muziek klinkt, worden alle Dreumelse slachtoffers herdacht, alsmede geallieerde militairen die in Dreumel om het leven zijn gekomen. Dit gebeurt d.m.v. foto’s met onderschriften
 
E. Bevrijdingsobject “Dreumel, verbonden in vrijheid”
Dreumel was in de Tweede Wereldoorlog een dorp dat verscheurd werd door verschillende opvattingen en scherpe tegenstellingen. Nu, na 75 jaar, is Dreumel een dorp met een grote saamhorigheid, waarin op allerlei manieren met elkaar wordt samengewerkt en waar men oog heeft voor elkaar. Dit is een groot goed, wat we met z’n allen zullen moeten blijven koesteren.
 
Verder worden Dreumelse (amateur)kunstenaars uitgenodigd om een kunstwerk te maken met als thema “Vrijheid”. Deze kunstwerken worden rondom het bevrijdingsobject tentoongesteld. Wilt u ook meedoen? Stuur een e-mail aan: info@tremele.nl