Gerard Thomas Baron van Scherpenzeel

Heer van Dreumel


 
Personalia
Gerard Thomas Baron van Scherpenzeel, Heer van Dreumel. Hij overleed in 1697.

Hij is de zoon van

Johan (II) van Scherpenzeel, Heer van Rumpt, geboren in 1585 en overleden in 1654

en

Jonkvrouwe Barbara Alida Adolphina van de Poll van Isendoorn van Pollensteijn, overleden op

24 september 1651.



Hij huwde op 25 mei 1672 te Huissen met Ida Catharina van Ingenuland (Ingen Nuland), dochter van Johan Arnolds van Ingen Nulandt, Heer van Westeraam en Angerort, en Josina Charlotte de Pardo. (De Van Ingen Nuland waren Heren van Valburg).

 

 

wapen Van Scherpenzeel wapen Valburg
   

Het gezin kreeg vier kinderen:

1) Gerard Norbert van Scherpenzeel.

 

2) Maria Helena. Zij huwt met Arnold Frans Baron van Ingenulandt (Ingen Nuland).

Beiden waren reeds met elkaar verwant in de vierde graad (neef en nicht), daar haar moeder en zijn vader broer en zus waren uit het gezin Ingen Nulandt. Zij trouwen met dispensatie.

 


wapen Van Ingenulandt

 
 
 

 
3) Johan François (Francis / Frans), Heer van Wijchen. Hij huwde met Maria Ignatia (van de) Santvoort. Zij was eerder gehuwd met Hendrik Balthasar de (van) Wevelinckhoven (1665-1714), Heer van Honswijk.
 

 

Litho door H.J. Backer. Tekenaar: J.F. Christ. Uitgegeven in 1841 door C.A. Vieweg.

 
 

 
4) Arnoldus Jan Diederick, geboren in 1680 en overleden op 3 oktober 1712 ongehuwd. Hij stierf in de nadagen van de Spaanse Successieoorlog als “Capteyn” in het regiment van de prins van Oostfriesland bij het beleg van Le Quesnoy (Noord-Frankrijk). Hij werd in de kerk van de Kapucijnen ter plaatse begraven.
(Bron: document De zijtak van Gerard Thomas te Dreumel)
 
De Spaanse Successieoorlog (1702–1713) was een oorlog van verschillende Europese mogendheden ("de Grote Alliantie") tegen o.a. het koninkrijk Frankrijk en het Spaanse Rijk. De Geallieerden slaagden in hun opzet: ze verhinderden dat deze twee rijken geregeerd werden door Lodewijk XIV van Frankrijk.

Frankrijk was indertijd verreweg de machtigste mogendheid, en daarom probeerden de andere mogendheden elke verdere expansie te stuiten. Slechts enkele jaren eerder was er al een anti-Franse alliantie tot stand gekomen, waarbij katholieke en protestantse staten – net zoals in deze oorlog – hun godsdienstige onenigheden even achterwege lieten (Negenjarige Oorlog).
(Bron: wikepedia)
 
 

Bezittingen

Gerard Thomas erfde 13 juni 1667:

“dat geheele daegelijcks gericht des karspels Dreumel en die vonden”
  en nog eens duizend gulden contant van zijn tante Mechteld Jacoba van de Poll, Vrouwe van Isendoorn en Dreumel.

 

Twee middelwaarden in de Waal bij Tiel met de kribben langs de oever, 24 oktober 1634. (Opmerking: voor onze begrippen ligt deze kaart verkeerd om). Linksonder  tegen de rand ligt Tiel; middenboven, iets uit het midden ligt Dreumel. Deze kaart geeft een goed beeld van de rivier in de tijd dat Gerard Thomas Baron van Scherpenzeel heer van Dreumel was. Het kwam veelvuldig voor dat Tiel met de naburige dorpen in een proces verwikkeld was vanwege de eigendomsrechten. Ten behoeve van de processen werd er een tekenaar op uitgestuurd om de situatie voor de rechtbank in kaart te brengen. De maker van deze kaar is N. (van) Geelkercken.

 (Bron: Gelders Archief, 0124 Hof van Gelre en Zutphen inv. nr. 5156, Civiele processen 1636, no. 40)

 
 

Het ging over een aanzienlijke erfenis. Het huis Pollestein met hof, singel, boomgaard, grachten, eendenkooi. Recht van visserij en brouwerij.

 

Een andere pentekening van 't huis "Drumel" gelegen bij Tiel
(Zie ook de pentekening bij Gerard Norbert Baron van Scherpenzeel)

Andries Schoemaker, naar Jacobus Stellingwerf.
foto G. Engels, ca 1940, RKD collectie Storm Buijsing

 
 

Het huis Dreumel op de kadastrale kaart uit 1821. Links de Rooijsestraat.
(bron; watwaswaar.nl)

 
Verder een huis te Tiel, ongeveer 70 morgen land en een geldbedrag van 3662 gulden. De landerijen liggen in Dreumel (ongeveer 40 morgen), in Wamel (ongeveer 18 morgen), in Afferden (ongeveer 8 morgen) en in Ophemert (ongeveer 4 morgen).
 
Op 20 oktober 1695 droeg hij het huis met toebehoren en landerijen over aan zijn zoon Gerard Norbert, die officieel op 26 juli 1712 met huis en heerlijkheid werd beleend.
 
 

Ambtsjonker
Hij was ambtsjonker van Maas en Waal van 1680 tot 1697.