Goudhaantje als omroeper


  redactie - Tineke Vink - Liefkens

augustus 2008


 

Jullie zullen als trouwe Tremele bezoeker al wel gezien hebben dat Jos van Koolwijk de natuurtentoonstelling “ Veel bekijks, Buitendijks” heeft bezocht. In het Bezoekerscentrum “De grote rivieren “ hangen 60 natuurfoto’s die alle gemaakt zijn op onze eigen Dreumelse uiterwaarden langs de Waal.

 
Ze vertellen door de seizoenen heen hoe mooi we in het rivierengebied wonen.  Al jaren maak ik foto’s tijdens het wandelen met mijn hond.

Ik wil de mensen laten meegenieten van de weidse vergezichten maar zeker ook van het kleine niet zo opvallende aanwezige.

Zo zijn er 15 bloemenfoto’s en 9 foto’s die ik natuurkunst heb genoemd. Een wit ganzenveertje, een vrolijke steen, een reuze berenklauw en ga zo maar door. Je loopt er zo makkelijk aan voorbij.

Maar als je deze juweeltjes vastlegt, nog eens flink uitvergroot, dan krijg je een presentje van Moeder Natuur waar we allen van mogen genieten.

 

Maar, zo zijn er ook vissersmannen te zien. Toen ik voor Mijnis van Toor het poortje open hield, zodat hij er dan makkelijker met de Zündapp doorheen kon, vroeg ik of ik een foto van hem mocht maken. Dat vond Mijnis goed maar eerst moest de alpinopet af dan zag hij er beter uit.

“Nee Mijnis, houw ‘m maar op, gewoon zo ge bent.”.  “Oh, des ook goed,” zei Mijnis. Met het visstoeltje over de schouder en de groene rubberlaarzen aan is het een prachtfoto van een echte Dreumelse miens.

 
Zo zijn er ook Lard, David en Marinus van den Bosch (de Buskes).  Lard zegt: “Hatjoo, ja ‘t is goed weer vandaag wa!”  “Prima zo, wa Lard.”

David zat nog, al vissend, lekker te genieten van z’n dikke Agio sigaar. Nu is hij op de laatste dag van deze lente van ons heengegaan.

Marinus is in strijd met de wind en het water om de roeiboot zo goed mogelijk te beheersen.

Verder mogen de paarden-, koeien- en de vogelfoto’s natuurlijk niet ontbreken. En zijn er tal van kleine beestjes-foto’s. Eén daarvan is het Goudhaantje.

Deze staat op de affiches die de tentoonstelling aankondigt. Vandaar dus deze keer het Goudhaantje.
 
Maar wat is er nu aan de hand…..

Er is erg weinig tot niets te vinden over de leefwijze van deze Goudhaan.
Niet in de boeken, niet op internet.

Iemand die wel iets gevonden heeft mag mij de informatie sturen. Voor de duidelijkheid, het insect behoort tot de haantjesfamilie en niet tot de kevers.

 

Nu de gegevens die ik wel gevonden heb.

Latijnse naam: Chrysomelidae-Fastuosus. Fastuosus is Latijn voor het woord “prachtig”. En prachtig is het haantje.
Lengte: 5 tot 6,5 mm.
Verspreiding: Eurazië. In Nederland niet zeldzaam.
Voedsel: voornamelijk brandnetel en dovenetel.

 

Moeder Goudhaantje heeft een slimme manier gevonden om haar eitjes te vermommen tot plantenzaadje. Vogels die leven van insecten en hun eitjes hebben dan geen belangstelling, want die denken dat het sappige eitje een plantenzaadje is.

 
“Hoe doet ze dat dan?”
De mama gaat bij het leggen van haar eitjes op de voorste vier poten staan. Met de achterste twee poten vangt ze het eitje op en bakert het in. Van haar ontlasting, vermengd met een plakkerig goedje, draait ze een jasje om het eitje heen. Door de indrukken van de achterpootjes krijgt het geheel zo’n vorm dat het op een plantenzaadje lijkt.
 
Hoe het Goudhaantje zich vermeerdert is op de foto wel te zien.

Maar waar laat mama haar goed vermomde eitjes, hoe lang duurt het voor ze uitkomen, hoe zien de kindjes eruit?
Vliegen Goudhaantjes? Ik zie ze alleen maar kruipen.
Waar zijn de Goudhaantjes als ze niet op de uiterwaarden te zien zijn?

Allemaal vragen waar ik graag het antwoord op zou weten. Daarom zullen jullie het deze keer voornamelijk met de plaatjes moeten doen.
 
Maar na het zien van de foto’s bent u misschien nieuwsgierig geworden naar de andere foto’s van de natuurtentoonstelling. Tot 30 september zijn jullie van harte welkom in het bezoekerscentrum in Heerewaarden.