De metselbij

maart 2011


redactie  en foto's metselbijen - Tineke Vink - Liefkens


 

Vanuit onze serre kijken we over de tuin. De sneeuwklokjes en kleurige krokussen trekken de aandacht. Zij zijn de eerste bloeiende voorbodes van de naderende lente.

Als ik in het warme middagzonnetje door de tuin loop om voor het vaasje van Maria een bosje sneeuwklokjes te plukken, dan zie ik dat bijen de sneeuwklokjes en krokussen in en uit vliegen.

Toch maar even Bert de Jong bellen. Die heeft bijenvolkeren.

 

   

Bert vertelt dat het metselbijtjes zijn. De metselbijen hebben vorig jaar eitjes in de voegen van onze oude huizen gelegd. Of ook wel in holle rietstengels. Bij een temperatuur van ongeveer 15 graden komen de eerste bijen tevoorschijn. En die dansen nu door onze tuin op zoek naar stuifmeel.

Kenmerken

Rode Metselbij (Osmia Rufa) lengte 10/12 mm. Het vrouwtje is iets groter dan het mannetje. Zij heeft een oranjebruine beharing op het achterlijf en zwarte kopharen met twee korte zwarte hoorntjes. Op het lijf draagt zij verzamelharen voor het stuifmeel.

   

Het mannetje heeft ook oranjebruine achterlijfbeharing alleen heeft hij witte haren op zijn kop en grote zwarte voelsprieten.

De metselbij leeft solitair en is niet agressief. Hij heeft geen angel. Dat hoeft ook niet want hij hoeft geen volk te verdedigen.

Leefgebied

De Rode Metselbij is de meest voorkomende metselbij. Met de eerste mooie dagen van het jaar vliegen deze bijen uit.

Zij zorgen voor de bestuiving van onze bloemen, struiken en bomen.

   

Uitbreiding

In een langwerpige holte van rietstengel, bamboe of holtes van muren zet het vrouwtje haar eitje af. Zij verzamelt eerst stuifmeel. De ruimte wordt achteraan gevuld met stuifmeel en nectar waarin het eerste eitje wordt gelegd.

Daarna metselen ze deze ruimte dicht met een mengsel van speeksel en modder. Daarna het volgende eitje wordt gelegd. Zo metselen en bouwen ze cel voor cel tot de hele ruimte is gevuld.

   

Het eitje wordt larve na 14 dagen. Die voedt zich met het stuifmeel en nectar die mama-bij al in de voorraad heeft gelegd.

De larve verpopt zich en zal in de cocon de winter overleven. Bij de eerste mooie zonnige dagen komen eerst de mannetjes uit. Zij wachten tot de vrouwtjes zich melden voor de voortplanting.

En zo is de bestuiving van onze sneeuwklokjes voor het volgend jaar weer veiliggesteld.

   

Bijzonderheden

Voor in de tuin zijn meerdere typen bijenhotels te koop. Maar een beetje handige Dreumelse klusser kan dit makkelijk zelf.

Klik maar op  het plaatje hiernaast voor meer informatie. Als je doorzichtige rietjes of buisjes verwerkt, kun je in de cellen kijken en de vordering van eitje naar pop volgen. Veel plezier bij het timmeren en boren!