Kramsvogel

2012


redactie - Tineke Vink - Liefkens


Als ik ‘s morgens uit het raam kijk, zie ik dat de kramsvogels er weer zijn. Dan is de herfst echt goed op gang en het einde van het jaar komt zoetjesaan in zicht. In de boomgaard van Koos zijn de kramsvogels met een heel clubje de appels die op de grond liggen aan het verorberen. Er wordt driftig gepikt op de zacht geworden appels en de vogels jakkeren op en neer van plaats en appel. Het is een drukke bedoening onder de er iets brutaal uitziende kramsvogels.

 

Kenmerken
De kramsvogel (Turdus Pilaris) is familie van de lijster en dat kun je ook goed zien.

Alleen de kramsvogel heeft een uiterlijk dat wat norser en donkerder is en hij heeft een brutaler koppie dan de lieflijke lijster.

De grootte is ongeveer 26 cm. Kop en stuit zijn grijs, zijn rug is overwegend kastanjebruin. De bolle buik is vaalwit en vol van streepjes.

Zijn snavel is geel met een zwarte punt. Zijn roep is een snelle “tsjak-tsjak-tsjak”.

 
 
 

Leefgebied

De kramsvogel die wij hier zien is een wintergast. Hij komt uit Noord-Europese landen hier overwinteren.

Het is geen langeafstandvlieger. De kramsvogels landen hier met hele troepen tegelijk in onze weilanden en akkers voor de insecten. De boomgaarden met het gevallen fruit zijn natuurlijk een eersteklas restaurant voor de kramsvogels

Uitbreiding
Het zijn sociale vogels. Zij leven in kolonies en bouwen meerdere nesten bij elkaar in een boom, het liefst in loofbossen of berken.

Het nest bestaat uit samengevlochten gras en twijgjes en wordt met leem verstevigd. Het vrouwtje legt in mei vijf tot zeven eitjes die groenig wit zijn.

 

 

 

 

Later in het seizoen komt er vaak nog een tweede legsel. Mama kramsvogel zit veertien dagen op de eitjes en samen met papa kramsvogel voedt ze de jongen nog eens veertien dagen.

Daarna is het uit met de pret voor de kindjes kramsvogels. Na een maand moeten ze op eigen pootjes staan.

 

Tot slot
In de volksmond worden de kramsvogels ook wel  “tjakkers” genoemd. Dit komt waarschijnlijk door de roep die ze hebben. Vroeger werden de vogels gevangen met lijmstok en strikken om ze als delicatessen te verkopen.

Hieronder een gevonden recept voor geflambeerde kramsvogel. Ik weet niet of u na het lezen nog wel zoveel trek hebt in deze delicatesse ...  

 

"Acht tot tien kramsvogels worden schoon geplukt, dan wordt het vel van de kop getrokken, de ogen uitgestoken, de vleugels en de poten in het eerste gewricht afgesneden en vervolgens geflambeerd, waarna men de pootjes kruisgewijs door de oogholten steekt.

Niet schoongemaakt (dus met de ingewanden), een beetje gewassen, gezouten en gepeperd, worden er spekschijfjes omheen gebonden en men braadt ze aan het spies of in hete boter in tien minuten gaar. Het braadvocht wordt met een beetje jus en citroensap gekookt en er overheen gegoten.”