Oranje Luzernevlinder

augustus 2013


redactie - Tineke Vink - Liefkens


 

Ooit heb ik me voorgenomen niet meer met het fototoestel achter vlinders aan te gaan. Verspilde moeite en tijd.

Als ze thuis mooi rustig op de vlinderstruik in de tuin zitten is het nog te doen, maar in de uiterwaarden ben je al snel een half uur en een halve kilometer verder en je hebt nog geen mooi plaatje van die rakkers kunnen maken. Tot vorige week.

Nog nooit had ik op de uiterwaarden zon mooi oranje vlindertje gezien. Toch geprobeerd een foto te maken om thuis op te kunnen zoeken welke schoonheid onze uiterwaarden een bezoek heeft gebracht. Het is de oranje luzernevlinder. Deze week heb ik er vier zien rondfladderen. Niet fotograferen, alleen maar genieten van dit prachtig juweeltje.

 

Kenmerken
Oranje luzernevlinder. (Colias Crocea)

Het is een dagvlinder en familie van al onze witjes die we kennen.

Op de oranje voorvleugel zit duidelijk een 8 teken, de achtervleugel heeft een zwarte stip. Als de vleugels opengeslagen zijn zie je een smalle zwarte zoom aan de rand van de vleugels. Opvallend vind ik de grote groene ogen.

Leefgebied
Deze trekvlinder komt in mei uit Zuid-Europa naar de noordelijke Europese landen. Het is een krachtige snelle vlieger die moeilijk te benaderen is. In rust heeft hij de vleugels dichtgeslagen. Altijd klaar om weg te vliegen en dan zie je de prachtige oranje kleur van de opengeslagen vleugels.
 

Hij houdt van droge weilanden en braakliggende akkers. Als er maar de luzerne en rolklaver groeit. Ook de wikke en distels zijn geliefd om met zijn holle roltong de nectar uit de bloemen te drinken.
 

Uitbreiding
De vlinder overwintert in de zuidelijke landen. De gelige eitjes worden op de waardplant gelegd. Dit zijn voor de oranje luzernevlinder vooral peuldragende planten. De rups voedt zich dan ook met luzerne, klaver en kroonkruid.

Als de rups zich verpopt duurt het maar enkele dagen eer de vlinder tevoorschijn komt. Er kunnen zich per jaar enkele generaties ontwikkelen.

   

 

Tot slot
De naam van onze schoonheid komt van de plant waar hij op leeft. De luzerneklaver. Ga gerust een wandeling maken op onze prachtige uiterwaarden en geniet van de oranje luzernevlinder.

Groetjes Tineke