De vos

januari 2013


redactie - Tineke Vink - Liefkens


Alle Tremele lezers, allereerst nog een mooi 2013 toegewenst.

 
Deze week liep ik aan het eind van een middag met de hond over de besneeuwde uiterwaarden. De natuur was zo ijzig helder. De sneeuw zorgde voor de rust in het landschap en de oranje ondergaande zon maakte het plaatje compleet perfect.

Plotseling, tien meter voor mij, liep een vos over het pad. Klein, met een wat donkere vacht. Geweldig! Het leek wel een schilderij van Rien Poortvliet.

Maar ... deze vos zou wel eens groot geworden kunnen zijn van ons lief wit hangoorkonijntje, want begin december heeft een grote vos uit onze ren het konijn gestolen.

De buitencamera heeft de vos gefilmd, daardoor wisten we wie de dader was. Dat vonden we dus weer wat minder, ons schattig konijntje hangend in de bek van de vos. Zoals het gezegde is, haat en liefde kunnen erg dicht bij elkaar liggen.
 

Kenmerken
De vos is over het algemeen roodbruin met een witte bovenlip en bef. De rechtopstaande oren zijn aan de achterkant zwart, evenals de onderbenen. De staart is een apart verhaal. Die kan 40 cm lang zijn, dik en ruig behaard met aan het uiteinde een witte staartpunt.

De vos loopt op hoge poten en heeft een schouderhoogte van 35 à 40 cm.

De vos weegt tussen de 6 en 10 kilo. Hij kan geweldig horen en ruiken. De vossen communiceren met elkaar met een groot aantal houdingen van o.a. oren en staart. Ook brengen ze geluiden voort om elkaar iets duidelijk te maken. De vos kan tien jaar oud worden, maar meestal haalt hij de vijf jaar niet door de jacht, of wordt slachtoffer van het verkeer.

 

Leefgebied
Eigenlijk voelt de vos zich overal thuis. In gebergte, duinen, woestijnen, stedelijke gebieden en ons landbouwgebied.

Hij is een opportunist, hij leert zich snel aan te passen aan de situatie, om er zo voor zichzelf het meeste voordeel uit te slepen.

Hier komt dan zijn sluw- en slimmigheid naar voren. Het is een goede zwemmer, snelle afstandloper, klimmer en een bekwaam sluiper.

 

 

Zijn territorium wordt afgebakend met geursporen van urine en uitwerpselen. De poepjes van een vos zijn vingerdik en lang en liggen meestal op een verhoging van bijvoorbeeld  een molshoop of graspol. De kleur is variërend door het verschillend voedsel dat de vos eet.

De vos jaagt meestal ‘s nachts, maar hij is ook al overdag in de nieuwbouwwijk van Dreumel, “De Pol” gezien. Het spoor van de vos is een gelijkmatige prentafdruk. Het ziet eruit als een gelijkmatige ketting van pootafdrukken. Je hoeft geen super goede speurder te zijn om op dit moment in de sneeuw op de uiterwaarden tientallen kettinkjes te vinden.

De vos is geen kieskeurige eter. Kevers, konijnen, eieren, regenwormen, egels, bramen, afval, maar vooral gevogelte staat op zijn menu. Voedselresten worden ook begraven. Hij is een meester in het terugvinden daarvan.

 

Uitbreiding
Het hol (de burcht) wordt vaak gegraven onder een omgevallen boom of tussen boomwortels. Ook kan een oud konijnenhol uitgediept worden. Er kunnen meerdere drachtige vrouwtjes de burcht bevolken. De burcht wordt door generaties tientallen jaren bewoond.

De mannelijke vos wordt de rekel genoemd, het vrouwtje is de moervos. De paartijd is nu, in de winter. Het vrouwtje is zes dagen vruchtbaar. Na een draagtijd van ongeveer 56 dagen werpt zij in de maanden maart tot mei vier tot zes jongen.

 
De jongen zijn de eerste veertien dagen blind en doof. Zij hebben een fluweelzachte vacht en zijn de eerste twee weken volkomen afhankelijk van de moeder. Papa vos zorgt ervoor dat mama vos de eerste dagen niets tekort komt.

Na vier weken komen de jonkies buiten spelen. Zij oefenen dan de prooi te besluipen en aan te vallen. Dat het de dode buit is die mama heeft neergelegd maakt hun niet uit. Oudere dochters en halfdochters zullen meehelpen met opvoeden en voedsel halen. Na tien maanden is de vos al geslachtsrijp.
 

Tot slot
De vos is het meest aantrekkelijke dier om op te jagen. In Nederland mag de vos weer bejaagd worden. Natuurlijke vijanden, zoals de lynx en wolf, heeft de vos bij ons in Nederland niet.

Als je iets vindt van de vos, kijk altijd goed uit, want hij kan verschillende ziektes bij zich hebben. De vos kan schurft, hondsdolheid, vlooien en teken hebben. De parasieten die hij bij zich kan dragen kunnen ook overdraagbaar zijn op de mens.

Daarom moet je na een wandeling in de natuur ook altijd goed je handen wassen. Je raakt al snel mooie stenen, veren, of bloemen aan waartegen mogelijk een vos een urinespoor heeft afgezet.

De zinloze slachting die de vos bij velen van ons al heeft aangericht is een aangeboren neiging. De vos zal elk beest doden dat er niet in slaagt om weg te vluchten. Echt afdoende tegen de vos is schrikdraad en een loslopende hond op het erf. Maar ja, onze hond slaapt binnen en de schrikdraad stond uit. Vandaar onderstaand filmpje.

Groetjes Tineke Vink-Liefkens.