Marmerspin

november 2013


redactie - Tineke Vink - Liefkens


Aan de hond kan je zien dat het zaterdagmiddag is. Ze is enorm blij, want ze weet dat we dadelijk naar de uiterwaarden gaan.

Halsband voor Daan, appeltje voor de dorst en het fototoestel gaan altijd mee, want je kan nooit weten wat ons wil verrassen.

En deze keer is het een heel grote verrassing. Op de uitgebloeide grote klis, of grote klit, zit een fel oranje spin. Nou zijn er aaibaardere dieren te bedenken, maar dit is toch echt een schoonheid.
 

Enkele meters verder zit er nog zo’n beauty. Nog nooit heb ik dit soort spinnen gezien. Thuisgekomen vind ik op internet dat het de marmerspin is.

   

Kenmerken

De marmerspin (Areneus Marmoreus) is familie van de wielwebspinnen, bijvoorbeeld de kruisspin.

Een volwassen exemplaar kan van 9 tot 21 mm groot worden. De kleur van het abdomen (het lijf) kan erg variëren van oranje tot rood met allerlei kleurnuances in de tekeningen op het lijf.

De marmerspin is vooral herkenbaar aan de gemarmerde zijflanken, maar wordt vaak verward met de viervlekwielwebspin.

De behaarde acht poten zijn licht en donker geringd en met stekeltjes bezet.

 

   

Marmerspin (Areneus Pyramidus)
Dit familielid van de wielwebspin zat enkele meters verderop. Herkenbaar aan het gele lijf met sterk aftekenend donkerbruin veld.

Deze is zeldzamer dan de Areneus Marmoreus en ze worden zelden samen gezien.

 

 

Uitbreiding
Papa spin zal een heel mooi web voor haar maken en via de brugdraad communiceert hij met haar. Ook zal hij haar lekkere hapjes aanbieden. In het achterste deel van de spin zitten hart, luchtwegen, deel van de spijsvertering en de voortplantingsorganen. De voorste twee kleinere poten (palpen) gebruikt het mannetje om zijn sperma bij het vrouwtje in te brengen.

 

Tot slot
De spin heeft geen nieren maar een netwerk van buisjes in het achterlijf. Deze buisjes zetten gevaarlijke stoffen om in guanine. Deze onoplosbare stof kristalliseert en wordt opgeslagen in cellen. Heeft de spin veel pigment, dan zal de guanine een reflectielaag vormen in de huid waarmee de spin de prachtige kleuren krijgt.

Wilt u uitgebreide informatie over het spinnenlijf en zijn interessante leven verwijs ik u naar de aflevering van “Dier in het nieuws/november 2007". Ook is daar een heel duidelijk filmpje te zien hoe de spin zijn web maakt met zijn spintepels..

Groetjes Tineke Vink - Liefkens