een nieuwe plant


redactie - Wilma van Oss


Naamgeving

De naam walnoot stamt uit het  Oud-Germaans en betekent buitenlandse noot. Dit om hem bij de introductie in Nederland te onderscheiden van de al bekende inheemse Hazelnoot.

 

Herkomst

Walnoten zijn één van de oudste cultuurplanten en al ongeveer 2000 jaar in Nederland. De Romeinen hebben voor verspreiding in Europa gezorgd. Walnoten waren een delicatesse in het oude Rome.

 

◄ De monumentale boom bij Maasdijk 11. Veel notenbomen zijn gekapt tijdens de Eerste Wereldoorlog toen het Nederlandse leger het hout vorderde om geweerkolven te maken. Deze boom (plantjaar 1870 – 1880) overleefde deze razzia. Hij kan wel 300 jaar oud worden. De linker ‘boom’ is een aflegger! (Een tak die een eigen wortelstel heeft ontwikkeld)
 
Gebruik
Het blad  van walnoten verdrijft muggen. Walnoten zijn het best van alle noten. Walnotenhout is van uitzonderlijke klasse.
Vroeger werden bladeren van de walnoot op de vensterbank van de slaapkamer gelegd, tegen muggen. Het helpt echt! Ongedierte bij vee kun je tegen- gaan door deze af te sponzen met het afkooksel van de bladeren. De olie van walnoten is lekker in de sla en kan ook als lampolie worden gebruikt.
Met een aftreksel van de bolsters werd hout gebeitst (bruin) en wol geverfd (geel).
Notenhout is al eeuwenlang geliefd. Vroeger waren er zelfs ‘notenjagers’ op zoek naar mooie notenbomen. De worteleinden van de notenboom kunnen worden verwerkt tot het wortelnoten fineer (zie foto).
 

Een walnoot moet je niet snoeien, maar slaan!

Snoei de walnoot zo min mogelijk!  Noten worden niet gesnoeid maar geslagen bij het oogsten. Vandaar het oude gezegde:

 
Notebomen môte slaon, dan krijde vul meer note, ’t is  nèt ès bij de mèskes, hoe dukker ge ze sloat hoe bèter. 
 
Op die manier wordt het boomvolume in een bepaalde vorm gekneed (geslagen) en wordt de hoogte beperkt.
 
Keltische boomastrologie.
Keltische boomastrologie (klik op het plaatje voor meer informatie!)

Ben je geboren tussen 21 en 30 april of 24 oktober en 11 november dan is de notenboom jouw levensboom. Je bent een gepassioneerde zoeker. Aan de ene kant ben je een levensgenieter, aan de andere kant ben je voortdurend op zoek naar de diepste zin van het bestaan. Als je echt iets wilt, zet je door tot het bittere eind. Bekende ‘notenbomen’ zijn Jan Wolkers, Herman Brood en Lou de Jong.

 

‘Bomenrubriek’ op reces.

In de afgelopen maanden zijn in de rubriek Plant van de maand de monumentale bomen van Dreumel besproken. Monumentale bomen zijn bomen die speciaal zijn door hun hoge leeftijd, schoonheid, zeldzaamheid of historische waarde (herdenkingsboom).

 
Er is een Landelijk Register van Monumentale Bomen. Bomen, die hierin opgenomen en in particulier eigendom zijn, kunnen aanspraak maken op tegemoetkoming in de kosten van onderhoud. (klik op het plaatje voor meer informatie!)
 

Dreumelse bomen die al in dit register zijn opgenomen, zijn de Paardenkastanjes bij de ingang van Huize Sint Barbara, de twee Rode beuken voor huize ‘Robbenkampen’ en de Gewone walnoot aan de Maasdijk. (zie foto bovenaan deze pagina)

 

Maar er zijn een aantal bomen die ook in dit rijtje thuishoren, maar (nog) niet zijn opgenomen. Voorbeelden zijn de in de rubriek besproken Rode kastanjes in de Rooijsestraat nr. 89 en ‘de bevrijdingsboom’ op Den Hoek.

 

◄ Ook de beuken voor  huize  ‘Burgerlust’ in de  Rooijsestraat nr. 26 en voor de boerderij gebouwd door J. van Hoogstraaten in 1913, horen in deze eregalerij thuis.
   

Van de lente tot en met de herfst staan in deze rubriek de kruiden centraal.