Gewone berenklauw

Heracleum sphondylium


redactie - Wilma van Oss


Naamgeving

De geslachtsnaam Heracleum komt van de Griekse held Heracles en verwijst naar zijn robuuste uiterlijk. De soortaanduiding sphondylium betekent in het Grieks wervel en slaat op de verbreding van de bladsteel bij de aanhechting aan de stengel.

De Nederlandse naam verwijst naar de vorm van de bladeren, die doet denken aan een echte berenpoot: groot, ruig behaard en sterk.

 

Deze soort vind je net als zijn familielid Fluitenkruid in wegbermen en langs de wegen en de dijken. Ook in Dreumel. In juni als het Fluitenkruid uitgebloeid is, begint de berenklauw te bloeien.
   
Kenmerken
 

Als  lid van de familie van de Schermbloemigen is zijn bloeiwijze  een dubbel scherm.

Honing en stuifmeel zijn makkelijk bereikbaar voor insecten met een korte zuigsnuit.

De plant bloeit van juni tot in de herfst.

     

De brede bladscheden (het eerste deel van het blad waarmee het aan de stengel zit) hebben alle familieleden.

Maar bij de berenklauwen zijn die opvallend breed. De wetenschappelijke naam verwijst hiernaar.

 

     

Het blad heeft ook de kenmerken van de familie. Men noemt dat dubbel geveerd.

De plant wordt 90 – 150 cm hoog.

 

 
Gebruik

De  jonge bladeren zijn, voordat deze zich hebben ontvouwd, een groente met een verrassende smaak, welke op zowel komkommer als mandarijnen lijkt. Ook voor varkens en konijnen zijn de bladeren een delicatesse.

 
De Gewone berenklauw kan bij aanraking bij een zonnige dag eczeem veroorzaken. Maar aanraking van de Reuzenberenklauw zorgt voor jeukende blaren, die lijken op brandwonden en genezen slecht.

Blijf dus vooral als de zon schijnt uit de buurt van deze reus! Als je de plant toch hebt aangeraakt, spoel dan de contactplek met schoon water en kom vooral niet aan je gezicht, en mijdt die dag de zon.
 
Kijk uit voor zijn gevaarlijke grote broer!
De Reuzenberenklauw komt oorspronkelijk als sierplant uit het zuidwesten van Azië. In de jaren zeventig begon de opmars.

Het verschil met de Gewone berenklauw zit hem vooral in de afmeting: de bladeren zijn langer (meer dan een meter) en  de plant is ongeveer drie meter hoog. En bij twijfel: de reus heeft rode vlekken op de stengel.