Pastinaak

een oude groente in ere hersteld


redactie - Wilma van Oss


 

Pastinaak (Pastinaca sativa)

 

Herkomst

De Pastinaak is de wilde vorm van een oude inheemse groente. De Pastinaak kwam in de Middeleeuwen naar West-Europa. Vóór de introductie van de aardappel was het in Nederland een belangrijk volksvoedsel.

De laatste tijd wordt deze groente weer in ons land verbouwd.

 

Groeiplaats

De Pastinaak vind je in de bermen, langs de dijken en in de uiterwaarden.

 
   

Kenmerken
Deze soort hoort bij de familie Schermbloemigen. Zie voor beschrijving van de familiekenmerken de beschrijving van het Fluitenkruid de plant van de maand mei 2008.

   

De bloempjes zijn geel en de soort bloeit van juli tot in september. 
     Deze tweejarige plant wordt 60 tot 90 cm hoog.

 

 

Het blad lijkt op een grove uitvoering van een selderijblad ► 

   
Cultuurvariant lekker en gezond!
   

De wortel van de groente Pastinaak,  Pinksternakel of  Witte wortel, is minder zoet dan die van de gewone wortel en de smaak heeft iets weg van knolselderij.

 

Hartige taart van Pastinaak  
   

      Ingrediënten

  • 250 gram Pastinaak

  • 50 gram sjalot of ui

  • 2 eieren

  • 4 eetlepels gruyère

  • 100 gram volle kwark

  • 100 gram gerijpte geitenkaas

  • 1 eetlepel olie

  • olijven naar smaak

  • 1 blikje ansjovis

  • peper

  • tijm

  • bladerdeeg

  Bereiding

Leg het bladerdeeg in de bakvorm. Snij de ui fijn en fruit deze in hete olie. Snij de pastinaak in kleine blokjes (1/2 cm) en voeg ze toe aan de ui. Daarna een weinig water en een beetje tijm toevoegen en gaar stoven.

Roer de eieren los met de kwark en 2 eetlepels gruyère. Brokkel de geitenkaas bij dit mengsel. Laat de gare pastinaak wat afkoelen en roer dit ook door het mengsel. Voeg gesneden olijven toe en wat peper.

Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg. Verdeel de ansjovisstukjes gelijkmatig over de vulling. Strooi de rest van de gruyère erover en plaats de taart in de voorverwarmde oven ( 180 tot 200 graden), ongeveer 30 minuten.
   
Voor meer gerechten met Pastinaak klik op ►