Peen

Daucus carota


redactie - Wilma van Oss


Herkomst
De Peen is de wilde inheemse vorm van de wortel die wij als groente eten. Hij wordt daarom ook wel ‘wilde peen’ genoemd.

De soort onderscheidt zich van de eetbare wortel doordat de penwortel wit, vertakt en minder vlezig is.

Groeiplaats
De Peen kun je in Dreumel vooral vinden langs de bermen en dijken.


 
   
Kenmerken
Deze soort hoort bij de familie Schermbloemigen. Zie voor beschrijving van de familiekenmerken de beschrijving van het Fluitenkruid, de plant van de maand mei 2008.
 
De bloempjes zijn wit of roze en in het midden van het scherm zit meestal een zwart-purperachtig bloempje
De soort bloeit van juni tot laat in de herfst. Na de bloei buigen de buitenste schermpjes, na rijping, vogelnestjes-achtig naar binnen.
Het blad is meermalen ingesneden en lijkt sprekend op het loof van de eetbare wortel. Deze tweejarige plant wordt 30 tot 90 cm hoog.
 
Cultuurvariant is gezond en houdt je jong
   
De cultuurvariant komt oorspronkelijk uit Klein-Azië en Egypte. Ongeveer 600 jaar geleden verspreidde de plant zich verder naar China en Europa, waar hij gebruikt werd voor zowel culinaire en medicinale doeleinden als voor het verven van textiel. In die tijd was de wortel helderrood of geel. De oranje wortel ontstond in België in de 18de eeuw.

Laat je de wortels staan dan zullen zij ook de prachtige witte bloeiwijze als de wilde Peen krijgen.
 
Een wortel is lekker en gezond. Rijk aan vitamine B1, B2 en C. Iedereen kent wel de effecten van wortel op het gezichtsvermogen. Het geeft je een klare kijk in het donker.

Maar er is meer! In de geneeskunst wordt de wortel gebruikt bij voedingsstoornissen bij baby’s. Belangrijke mineralen en sporenelementen in de wortel ondersteunen het afweersysteem en geven haar en nagels een gezonde glans.
 

Worteltjestaart

Ingrediënten

Bereiding

  • 50 g boter
  • 150 g (basterd)suiker
  • zaad van 4 groene kardemompeulen of 2 theelepels gemalen kardemompoeder
  • 2 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 g spelt- of tarwemeel
  • 250 g geraspte wortel
  • 50 g gedroogde abrikozen, klein gesneden
  • 2 eetlepel pistachenoten, grof gehakt
  • 2 eetlepel amandelen, grof gehakt
  • ¼ theelepel zout
  • Oven voorverwarmen op 175°C;
  • Cakevorm met bakpapier bekleden.
  • Boter op een laag vuur smelten en in een beslagkom schenken.
  • Suiker, kardemom, eieren en bakpoeder door de boter roeren.
  • Wortel, abrikozen en noten door het beslag roeren.
  • Cakebeslag in de cakevorm schenken.
  • In 40-50 min. bruin en gaar bakken.
  • Af laten koelen.
   
Wortel werkt weefselverjongend! Af en toe een wortelmasker is een weldaad voor de huid. Rasp 2 wortels en druk het vocht eruit. Meng het vocht met een halve eierdooier en 2 druppels olie. Breng het mengsel aan op je huid en laat het 15 minuten intrekken.