|
Herkomst
De Peen is de wilde inheemse vorm van de wortel die wij als
groente eten. Hij wordt daarom ook wel ‘wilde peen’ genoemd.
De soort onderscheidt zich van de eetbare wortel doordat de
penwortel wit, vertakt en minder vlezig is.
Groeiplaats
De Peen kun je in Dreumel vooral vinden langs de bermen en
dijken.
|
|
|
|
Kenmerken
Deze soort hoort bij de familie Schermbloemigen. Zie voor
beschrijving van de familiekenmerken de beschrijving van het
Fluitenkruid, de plant van de maand mei 2008. |
|
|
|
|
De bloempjes zijn wit of roze en in het midden van
het scherm zit meestal een zwart-purperachtig
bloempje |
|
De soort bloeit van
juni tot laat in de herfst. Na de bloei buigen de
buitenste schermpjes, na rijping,
vogelnestjes-achtig naar binnen. |
|
Het blad is
meermalen ingesneden en lijkt sprekend op het loof
van de eetbare wortel. Deze tweejarige plant wordt
30 tot 90 cm hoog. |
|
|
|
Cultuurvariant is gezond en houdt je jong |
|
|
|
De cultuurvariant komt
oorspronkelijk uit Klein-Azië en Egypte. Ongeveer 600 jaar
geleden verspreidde de plant zich verder naar China en
Europa, waar hij gebruikt werd voor zowel culinaire en
medicinale doeleinden als voor het verven van textiel. In
die tijd was de wortel helderrood of geel. De oranje wortel
ontstond in België in de 18de eeuw.
Laat je de wortels staan dan zullen zij ook de prachtige
witte bloeiwijze als de wilde Peen krijgen. |
|
|
Een wortel is lekker en gezond. Rijk aan vitamine
B1, B2 en C. Iedereen kent wel de effecten van wortel op het
gezichtsvermogen. Het geeft je een klare kijk in het donker.
Maar er is meer! In de geneeskunst wordt de wortel gebruikt bij
voedingsstoornissen bij baby’s. Belangrijke mineralen en
sporenelementen in de wortel ondersteunen het afweersysteem en geven
haar en nagels een gezonde glans. |
|
Worteltjestaart |
Ingrediënten |
Bereiding |
- 50 g boter
- 150 g (basterd)suiker
- zaad van 4 groene kardemompeulen
of 2 theelepels gemalen kardemompoeder
- 2 eieren
- 1 theelepel bakpoeder
- 100 g spelt- of tarwemeel
- 250 g geraspte wortel
- 50 g gedroogde abrikozen, klein
gesneden
- 2 eetlepel pistachenoten, grof
gehakt
- 2 eetlepel amandelen, grof gehakt
- ¼ theelepel zout
|
- Oven voorverwarmen op 175°C;
- Cakevorm met bakpapier bekleden.
- Boter op een laag vuur smelten en
in een beslagkom schenken.
- Suiker, kardemom, eieren en
bakpoeder door de boter roeren.
- Wortel, abrikozen en noten door
het beslag roeren.
- Cakebeslag in de cakevorm
schenken.
- In 40-50 min. bruin en gaar
bakken.
- Af laten koelen.
|
|
|
|
Wortel werkt weefselverjongend! Af en toe een
wortelmasker is een weldaad voor de huid. Rasp 2 wortels en druk het
vocht eruit. Meng het vocht met een halve eierdooier en 2 druppels
olie. Breng het mengsel aan op je huid en laat het 15 minuten
intrekken. |
|