Chrysant

de bloem voor alle zielen


redactie - Wilma van Oss


(Chrysanthemum spec.)

De Chrysant is geen wilde plant en ook niet specifiek voor Dreumel. Toch is hij de plant van de maand november. Dit vanwege de grote populariteit als grafversiering op Allerzielen, ook in Dreumel.

 

Naamgeving

De geslachtsnaam Chrysanthemum komt uit het Grieks: 'chrys'  betekent goud en 'anthemon' bloem.

Het geslacht kent een dertigtal soorten en van die soorten zijn er talrijke variëteiten die bij de bloemist als 'Chrysant' worden verkocht.

 

Kweekakker met Chrysanten achter het kerkhof ‘Rustoord’ te Dreumel.
   

De chrysant hoort bij de Composietenfamilie. De familieleden hebben met elkaar gemeen dat, wat op het eerste gezicht een bloem lijkt,  de bloeiwijze is. En die bestaat uit een heleboel afzonderlijke bloempjes.

Dus wat op de foto hiernaast bloemblaadjes lijken zijn complete bloempjes. Deze bloeiwijze bestaat dus uit meer dan 100 bloempjes! Begin november bloeit de chrysant volop.

   
Dat de Chrysant een belangrijke rol speelt in de christelijke dodenherdenking ligt niet voor de hand. De bloem komt van oorsprong uit China en Japan en stond daar in hoog aanzien.

In China was de Chrysant zo speciaal dat alleen edelen deze soort in hun tuin mochten planten. In Japan kreeg de bloem het predicaat ‘nationale bloem’. De troon van de vroegere Japanse keizers werden volledig met chrysanten bedekt, waardoor deze troon de naam ‘Chrysantentroon’ kreeg. Aan het eind van de 17de eeuw kwam de Chrysant naar ons land.
 

Allerzielen is een hoogtijdag uit de katholieke traditie. Het is een dag van gebed voor allen die uit dit leven zijn heengegaan en nog onderweg zijn naar de hemel. Daarbij hoort ook een bezoek aan het kerkhof.

 

De gewoonte om bloemen op het graf te leggen dateert van na de Tweede Wereldoorlog. De Chrysant werd dé kerkhofbloem voor Allerzielen.

Praktische overwegingen hebben daar in belangrijke mate aan bijgedragen: de Chrysant is een herfstbloeier en redelijk vorstbestendig.

Deze soort is in vrijwel alle kleuren te krijgen en biedt daardoor de mogelijkheid om via de kleurensymboliek een boodschap uit te dragen:

wit staat voor waarheid en licht geel voor eeuwigheid;
rood voor liefde en paars voor rouw en boete.

 

   

zie ook het artikel "Allerzielen"