|
Naamgeving
De
wetenschappelijke geslachtsnaam Typha betekent
lisdoddeachtig. De naam lisdodde bestaat uit "lis" en "dodde".
Lis heeft betrekking op de vorm van het blad. Deze lijkt op
die van de Gele lis.
Dodde betekent "propachtig/dikte” en verwijst naar de vorm
van de vrouwelijke) bloeiwijze.
Ze worden
door deze bloeiwijze ook wel (riet)sigaren en kattenstaarten
genoemd. Maar in Dreumel worden ze "Duuvelstokken"
genoemd.
Groeiplaats
Duuvelstokken
tref je aan in sloten die voedselrijk zijn; niet in groot
open water. |
|
|
Kenmerken
|
|
|
De lisdodde hoort bij de familie van de grassen. Er zijn
twee soorten lisdodden, de Grote lisdodde en de
Kleine lisdodde, welke erg veel op elkaar lijken.
Het makkelijkste verschil tussen deze twee soorten is de
kleur van de bloeiwijze. Deze is bij de Grote lisdodde
bruin en bij de Kleine lisdodde groenachtig.
Duuvelstokken
kunnen wel twee en een halve meter hoog worden. De bloeitijd
is juni-juli. De mannelijke bloem staat boven op de
vrouwelijke (“sigaar”).
Er zijn twee manieren waarop de Duuvelstok zich
voortplant: door zaden en wortelstokken. De laatste is de
meest efficiënte manier. |
|
|
|
|
Gebruik |
Waterzuiveraar.
De Duuvelstok is een waterzuiveraar: Niet zozeer omdat hij
zelf water zuivert, maar deze plant transporteert zuurstof naar de
wortels. Daardoor ontstaat rond de wortels een gebied waarin zich
bacteriën kunnen vestigen welke zuurstof nodig hebben. Deze
bacteriën breken nitraten, nitrieten en fosfaten af. Hiervan wordt
gebruik gemaakt bij waterzuivering door heliofytenfilters. |
|
|
Lekker en voedzaam.
Hiernaast zie je wortelstok van de Duuvelstok. Je
kunt deze wortelstok direct op de BBQ leggen om ze te
roosteren, de wortelschil beschermt het binnenste tegen
verbranding. Na 10 tot 20 minuten zijn de wortels gaar en
kun je ze openscheuren en het zetmeel opeten. Je kunt ze
natuurlijk ook koken. Als je de wortelstok rauw wilt eten,
breek hem dan open. In de witte vezels die je dan ziet zit
het zetmeel. |
|
|
|
In het voorjaar kunnen de jonge knoppen worden gegeten. Deze smaken
evenals de jonge scheuten, gepelde stengels van volwassen exemplaren
en onvolwassen bloemstengels als zoete maïs. Kook ze als asperges.
Ook de bladeren zijn eetbaar: kook ze als spinazie. |
|
Fakkel
De Duuvelstok kan ook als fakkel worden gebruikt.
Bind de sigaar op een stevige stok. Nadat hij in olie is
gedrenkt, blijft hij een half uurtje branden.
Droogbloem
Duuvelstokken
kun je ook prima gebruiken in droogboeketten. Ze kunnen
staand aan de lucht gedroogd worden.
Maar hou ze in de gaten! Als het droogproces niet goed is
verlopen, springt de ‘sigaar open’ en zit je hele kamer
onder het kleverige zaadpluis. |
|
|
|
|