Look zonder look

gastvrouw van een oranjeklant


redactie - Wilma van Oss


Look-zonder-look  (Alliaria petiolata)

Naamgeving

De wetenschappelijke geslachtsnaam Alliaria betekent ui-achtige plant.

De soortaanduiding petiolata betekent gesteeld en heeft betrekking op de gesteelde bladen.

Look is ook een naam voor de ui. Dat Look-zonder-look heel sterk naar ui ruikt, zal hiernaar verwijzen. Die geur is vooral sterk als je het blad fijn wrijft. Maar de soort is helemaal geen familie van de ui. De ui is familie van de lelies.

Voorkomen

De favoriete standplaats is op vochtige, voedselrijke grond, bij voorkeur in de schaduw. Dus tref je ze vooral aan onder bomen en langs heggen.

De plant is tweejarig. In het eerste jaar maakt hij een wortelrozet met ronde bladeren en bloeit nog niet. In het tweede jaar schiet hij op tot wel 1 meter hoog en bloeit met kleine witte bloempjes.

   
Herkenkenmerken  
   

t De plant bloeit van april tot in
      augustus.

 

 

 

De vruchtjes zijn lang en smal (hauwen).

u

 

Look-zonder-look versiert de maaltijd!
Ben je vergeten knoflook te halen, dan kunnen de blaadjes van Look-zonder-look dit probleem oplossen. De blaadjes zijn erg lekker in de salade en ook in flensjes smaken ze uitstekend!

 

 

 

Look-zonder-look flensjes (4 personen)    
 

IngrediŽnten

Bereiding

4 eieren
1/4 liter melk
150 gram bloem of volkorenmeel
gewassen bladeren van Look-zonder-look

snufje zout

Doe de eieren, de melk en de bladeren van Look-zonder-look in een kom. Ga er even met de staafmixer doorheen. Roer vervolgens het meel door dit groene mengsel. Laat het geheel minimaal een half uur staan en bak er flensjes van.

Rol de flensjes na het bakken op en vul deze eventueel met kaas of tomaten. Daarna direct serveren. Dit fleurig groene bijgerecht maakt de maaltijd extra feestelijk.
 
Look-zonder-look gastvrouw voor een oranjeklant

Look-zonder-look en haar familieleden zijn waardplanten voor het Oranjetipje. De vlinder dankt haar naam aan de oranjevlek op de voorvleugels van alleen de mannetjes. Wanneer op Koninginnedag de zon schijnt, geven zij extra cachet aan dit feest.