Klaver

Klavers, wie kent ze niet?


redactie - Wilma van Oss


Klaver (Trifolium spec.)

Naamgeving

De wetenschappelijke geslachtsnaam Trifolium verwijst naar de 3 blaadjes waaruit het blad van de (ca. 20) inheemse soorten, welke tot dit geslacht behoren, zijn opgebouwd.
 

In deze rubriek worden de ook in Dreumel algemeen voorkomende soorten Rode klaver (Trifolium pratense) en Witte klaver (Trifolium repens) beschreven. De soortaanduiding pratense betekent in de weide groeiend en repens betekent kruipend.

 

 
 
 
Groeiplaats
Witte en Rode klaver zijn twee soorten die je in bermen, weiden en gazons (soms massaal, bedoeld en onbedoeld) aantreft.
 
Herkenkenmerken
De Rode en Witte klaver bloeien van mei tot in de herfst. De bloeiwijzen zijn bol- tot eivormig. En de bloemetjes in deze bloeiwijze hebben de kenmerken van de familie waartoe zij behoren: de Vlinderbloemigen. (Zie: Plant van de maand juni 2011.) Het zijn overblijvende planten.
 

Zoals de naam al aangeeft heeft de Rode klaver rode bloemetjes en zijn bij de Witte klaver de bloemetjes wit.

     

Als de klavers niet bloeien, kun je ze ook gemakkelijk uit elkaar houden. De Rode klaver heeft blaadjes met haren. Bij de Witte klaver zijn de blaadjes kaal met meestal kleine tandjes aan de randen. Het ezelsbruggetje is: rode haren, witte tanden.

 

     
De Rode klaver groeit in 15 tot 40 centimeter hoge pollen. De Witte klaver kruipt (zoals de wetenschappelijke naam al aangeeft). Ze blijven ook wat lager, tot 30 centimeter. Door zijn lange uitlopers heeft deze soort meer kans om te overleven bij betreding. Daarom tref je de Witte klaver veel vaker op de paden aan dan de Rode klaver.
 
Gebruik
De klavers worden/werden vaak gekweekt als groenbemester (doordat zij in staat zijn om stikstof uit de lucht te binden). In de biologische landbouw worden ze als veevoer gebruikt. Daarbij zijn de klavers leveranciers van honing.
 

Klavers zijn de pil voor schapen en kunnen mensen geluk brengen!

Men beweert dat schapen die veel Rode klaver eten onvruchtbaar worden. Dit komt doordat deze soort een stof bevat die werkt als een natuurlijk oestrogeen.

Soms komen er Rode of Witte klavers voor met vier deelblaadjes. Dit klavertjevier brengt de vinder geluk, zo zegt men.