Vergeet-me-nietje

past bij Allerzielen


redactie - Wilma van Oss


Myosotis spec (vergeet-me-nietje)

Naamgeving

De naam Myosotis komt van het Grieks en betekent muisoortje (mus + otis). Dit verwijst naar de behaarde bladen. Er komen in Nederland zeven soorten Vergeet-me-nietjes voor. In Dreumel kun je er vijf aantreffen: Zompvergeet-me-nietje, Moerasvergeet-me-nietje, Veelkleurig Vergeet-me-nietje, Ruw Vergeet-me-nietje, Akkervergeet-me-nietje.

De soort is een lid van de Ruwbladigenfamilie (Boraginaceae). De leden van deze familie zijn zoals de naam al zegt sterk behaard, maar bij het Moerasvergeet-me-nietje valt de beharing minder op.

 
Groeiplaats
De meeste soorten vind je op grazige in het algemeen natte standplaatsen. Aan en in zoetwater, op rivierdijken, graslanden en akkers.
 
Herkenkenmerken
Er zijn éénjarige en meerjarige Vergeet-me-nietjes. De meeste worden niet hoger dan 45 centimeter. Ze bloeien alle in mei en juni. Het Ruw Vergeet-me-nietje bloeit het eerst (begint in april) en is het kleinst (5 tot 30 centimeter). Het Akkervergeet-me-nietje bloeit het langst (tot oktober) en kan ook hoger worden (tot 60 centimeter).
 
 

Bij het Ruw Vergeet-me-nietje zijn de haren duidelijk zichtbaar (vandaar de naam ruw).

 

De Vergeet-me-nietjes bloeien vanaf maart en de meeste zijn uitgebloeid in augustus.
 
 

De bloemen van de Vergeet-me-nietjes hebben 5 blauwe kroonblaadjes, die in de knop vaak roze zijn.

 

Het determineren van deze soorten valt niet mee.
 
   
Mythologie

Vele eeuwen geleden was er een ridder in vol ornaat met zijn geliefde langs een rivier aan het wandelen. Bij het plukken van een bosje bloemen viel hij door de zwaarte van zijn harnas in het water. Terwijl hij verdronk gooide hij het bosje bloemen naar zijn geliefde en riep "Vergeet mij niet".  En deze naam kreeg de bloem ook.

 

Deze bloem is verbonden met romantiek en tragiek en werd vaak door vrouwen gedragen als teken van trouw en oneindige liefde. De bloemkleur staat voor goddelijkheid, oneindigheid en onschuld en trouw. Kortom de bloem om tijdens Allerzielen je geliefden te herdenken. Het enige probleem is dat de soort in deze tijd niet bloeit en de Chrysant wel.