Koninginnenkruid

een echte insectenlokker


redactie - Wilma van Oss


 

Naamgeving
Eupatorium
is afgeleid van Eupator (Grieks). Dit ter ere van Mithridatus Eupator, koning van Pontes (124-64 voor Chr.), die zich verdienstelijk maakte door vele kruiden te kweken die bij vergiftiging het onheil konden keren of afwenden (tegengif dus).

De bladeren van deze plant doen denken aan Hennep (Cannabis) daarom de soortaanduiding cannabinum.

De naam Koninginnenkruid heeft met koninginnen weinig van doen.

Het is een verbastering van het Duitse Kunigundekraut.

   
Deze naam kreeg de plant al in 1200 na Chr. naar aanleiding van de heilig verklaarde Kunigunde. Zij was de vrouw van keizer Hendrik ll en stierf in 1033 na Chr. Later werd zij heilig verklaard.
 
Groeiplaats
Koninginnenkruid is een soort die houdt van een vochtige standplaats. Je vindt het dan ook in Dreumel langs waterkanten, in de grienden en op de uiterwaarden.
 
Herkenkenmerken

De bloemhoofdjes van deze composiet zijn roze (soms wit) en bestaan uit vier of zes buisbloemen. Het omwindsel heeft purperen topjes.

De hoofdjes staan bij elkaar aan het eind van de stengel in een schermvormige pluim. De bloeitijd is van juli tot september, dus op de verjaardag van Koningin Wilhelmina. (Nog) niet op de huidige Koninginnedag, ondanks de opwarming van de aarde.

De bladeren staan tegenover elkaar. Ze zijn handvormig 3-delig of 5-delig. De slippen zijn grof gezaagd. De bovenste bladeren lijken op die van de hennepplant.

De overblijvende plant kan ruim 150 cm hoog worden.

 

 
Een echte insectenlokker

Toegegeven, er zijn onder de insecten lastige klanten. Toch is er ook een groot aantal nuttige soorten. Zoals de bijen, die nodig zijn voor de bestuiving van talrijke plantensoorten. Daarom is het een goed idee om in de tuin een 'insectenhotel' neer te zetten. Het levert daarnaast heel veel kijkplezier voor jong en oud.

Je kunt er een sieraad voor je tuin van maken. Maar voor de insecten zelf hoef je dit niet te doen. Die hebben geen oog voor deze schoonheid. Zij vallen voor functionaliteit. Op internet vind je talloze handleidingen voor het bouwen van een insectenhotel. Wil je inspiratie opdoen klik dan op afbeeldingen.

Het hotel hiernaast is ge´nspireerd op het hotel in het Hof van Lof van het Franciscanenklooster in Megen. Dit hof vertelt door middel van de planten de verhalen van mensen die God hebben gezocht. Prachtige verhalen, mooi aangelegd en daardoor meer dan een bezoek waard. Klik voor meer informatie op het insectenhotel.

De bloem van Koninginnenkruid produceert veel nectar en wordt door zweefvliegen, vlinders en bijen druk bezocht. Dus de ideale plant voor bij het insectenhotel.