Bezemkruiskruid

een succesvol illegaal


redactie - Wilma van Oss


Bezemkruiskruid (Senecio inaequidens)

   

Naamgeving

De soortaanduiding inaequidens betekent ongelijkmatig, een verwijzing naar de bladvorm, volgens veel etymologen.

De Nederlandse naam bezemkruiskruid is afkomstig van de vorm van de plant: door de sterke vertakking lijkt hij op een omgekeerde bezem.

Groeiplaats

Langs de Waal, in bermen, op braakliggende grond en op Den Bol.

Een succesvolle illegaal!
Bezemkruiskruid
is rond 1900 met woltransporten naar Europa gekomen en in 1939 voor het eerst in Tilburg gezien.

De soort heeft zich de laatste jaren sterk uitgebreid, mede doordat het zaad meelift met de voertuigen en zich zo zeer snel verspreidt.

Als je in de zomer en het najaar met de auto over de snelweg rijdt, dan valt het bezemkruiskruid op die je in (midden)bermen van de snelweg als een lint van zo'n 50 cm hoog ziet staan.

Ook langs de Van Heemstraweg heeft de soort zich gevestigd.

 
   

 

De soort bloeit van juni tot december. De bloemhoofdjes van 1,8 tot 2,5 cm vormen samen een losse pluim. De 10 tot 14 lintbloemen zijn heldergeel.

De uitgebloeide bloem heeft het voor de ‘kruiskruidjes’ kenmerkende uiterlijk (zie klein kruiskruid, plant van de maand februari 2013).
 
 

De overblijvende plant heeft sterk vertakte stengels en kan tot ruim 1 meter hoog worden.

De donkergroene, iets vlezige bladeren zijn zeer smal, lijnvormig en 1 tot 7 mm breed. De randen zijn ongelijkmatig, gaaf tot (meestal) getand. Ze zijn half-stengelomvattend en hebben een geoorde voet.
 
     
 
Tip: snoei voor korte stelen en tweede bloei!
 

Als je bezemkruiskruid ziet bloeien in de bermen die regelmatig worden gemaaid, zie je dat de plant korte stengels heeft, terwijl hij tot 1 meter hoog kan worden. Dat komt doordat de plant voor de bloei is gemaaid en daardoor geen tijd meer heeft om nog energie te stoppen in de groei van de stengel, maar alleen nog in de bloeiwijze.

Dit principe kun je gebruiken in eigen tuin. Heel handig bij soorten die lange stelen krijgen en moeten worden opgebonden om ze rechtop te houden. Knip ze af tot boven de grond net voordat de bloemknoppen verschijnen en je krijgt een plant met korte stelen en dezelfde bloemenpracht.

Bezemkruiskruid in regelmatig gemaaide bermen blijft niet alleen korter, maar bloeit ook veel langer dan in bermen die niet gemaaid worden. Voor veel plantensoorten geldt dat als ze na de bloei worden gemaaid/afgeknipt ze nog een tweede keer gaan bloeien, tenminste als het nog niet te laat in het seizoen is. Dus direct na bloei snoei, geeft extra bloei.