De linde


redactie - Wilma van Oss


Naamgeving

Het Germaanse woord linda betekent bindsel. De bastvezels werden vroeger gebruikt bij het maken van schoeisel en touw.

Ter-Linden (Limburg), Linderte (Overijssel) en Lindevelde (Gelderland) danken hun naam aan deze boomsoort. De stad Tilburg dankt haar naam aan de wetenschappelijke naam van de linde (Tilia).

 

De lindeboom bij "den Hoek" op een ansichtkaart uit 1912

 
Monumentale linden in Dreumel

De lindeboom op Den Hoek (foto links en rechts) wordt de Bevrijdingsboom genoemd, omdat deze is geplant tijdens de Bataafse Republiek (1795 -1806), waarin een meer democratisch systeem werd nagestreefd.

 

Deze boom is dus nu al meer dan 200 jaar oud. Deze boom is en werd dus gezien door ruim 7 generaties Dreumelnaren! Tot ongeveer de Eerste Wereldoorlog stond bij deze boom de Dreumelse kermis.

 

Ook op andere plaatsen in Dreumel komen we deze boomsoort tegen. De bomen op onderstaande foto's zijn inmiddels ook al ruim 150 jaar oud.

 

Rooijsestraat 91

N.H. Kerk

 

Speelplaats voormalige kleuterschool in de Rooijsestraat

Molenstraat 76

 

Gebruik

Omdat de linde een groot herstellingsvermogen heeft, wordt ze al eeuwenlang geknot, gesnoeid (soms in speciale vormen, bijvoorbeeld etages), geleid langs een raamwerk of als hakhout gebruikt.

 

Door haar zachtheid is lindehout geschikt voor houtsnij- en draaiwerk. De heiligenbeelden werden vaak uit lindehout gesneden. De eerste boekdrukkers sneden hun letters uit lindehout.   

 

 

De linde bloeit vanaf half juni. Lindehoning is sterk van smaak. Van lindebloesem kun je - na drogen - thee zetten. Het helpt tegen verkoudheid en stimuleert de zweet- en urineproductie.

 

Lindeblaadjes kun je klaarmaken als spinazie en dit gerecht heeft dezelfde werking als lindethee.
 

Honingdauw

De linde kan zeer veel last hebben van de lindebladluis. Deze luis scheidt honingdauw, een suikerhoudend vocht af, waarop weer schimmels zoals roetdauw groeien. De honingdauw kan voor zeer veel overlast zorgen. Dus zet geen tent, auto of tuinset onder een linde.

 

Mythologie

Bij de Germanen was de linde gewijd aan Freya, godin van vruchtbaarheid, liefde en gerechtigheid. Onder het bladerdak van de linde werden vonnissen uitgesproken en werd beraadslaagd.

 

Keltische boomastrologie

Ben je geboren tussen 11 en 20 maart of 13 en 22 september dan is de linde jouw levensboom. De linde heeft dan je karakter mee bepaald. De lentelindes zijn dromerige, wat zweverige types en daardoor vaak ook kwetsbaar. De septemberlindes koppelen fantasie en creativiteit aan een nuchtere kijk en zijn meestal niet bescheiden.