Bijna een dag als alle dagen

 redactie: Jodi van der Giesen

reacties/opmerkingen:karibuni@tele2.nl

nr.

42


 

’t Is een alledaagse dinsdag medio september. Men kan er al niet meer aan ontkomen, aan een nog donkere wereld als je naar je werk gaat. En soortgelijks zal binnenkort gedurende maandenlang plaatsvinden, ook als je weer huiswaarts reist en tegemoetkomend verkeer je al knipperend al van verre informeert dat één van je voorlichten van je auto het blijkbaar niet doet. De weersverwachting van vandaag en voor morgen zal qua somberheid niet veel verschillen van die voor de komende maanden. Regen verandert weliswaar eermaands in sneeuw, hoop je, en ongetwijfeld zullen wanten, gestoffeerde laarzen en winterjassen er weer langdurig aan te pas moeten komen om dan het klimaat met enig succes te kunnen weerstaan.

’t Is een alledaagse dinsdagnamiddag, na je werk, medio september. De dagelijkse rituelen, toepasbaar op het huishouden … het bereiden en nuttigen van avondeten … wie verzorgt de afwas … uitwisseling van dagelijkse belevenissen … voldoen aan de betekenis die ze ooit verkregen … Vaste, regelmatig terugkerende, zich herhalende, handelingen. Zo ook geheel van toepassing op de vrijetijdbesteding.

 

 

Aaldert van Oorschot, hij verdiende de kost met het maken van kleding, komt op 10 februari 1881 op het gemeentehuis melden dat hij en “deszelfs Echtgenoote”, Cornelia Kooijmans, op 9 februari 1881 ouders zijn geworden van Anna Johanna Wilhelmina van Oorschot. Hun eerste, althans in Dreumel geboren, nakomeling. Zowel Aaldert (geb. 1849) als Cornelia (geb. 1844), zèlf al nakomelingen van Dreumelse echtparen, hebben hun persoonlijke dossiers daarmee al verworven. Waarin tot 1881 slechts hun geboorteakten konden worden opgenomen. Uit de geboorteakte hierboven blijkt nu dat ze getrouwd en ouders zijn, zodat onherroepelijk hun trouwakte gezocht en gevonden, en aan hun dossiers toegevoegd, moet worden.

Wederom biedt www.genlias.nl uitkomst, althans daar lijkt het in eerste instantie op.

 

Over het algemeen is de op deze site vermelde informatie accuraat.

Edoch bevestigen de uitzonderingen klaarblijkelijk de regel. Hoe stupide deze bewering ook moge zijn.

Volgens deze informatie trouwen Aaldert en Cornelia op 27 april 1878 met elkaar.

Deze kennis laten we los op een andere site, waar niet alleen de boven getoonde geboorteakte op vermeld wordt, maar ook alle Dreumelse huwelijksakten.

Maar … de trouwakte vóórafgaand aan de genoemde trouwdatum is die op 12 april 1878 …

 

Andries Gerrit Kooijmans trouwt op die voor hem en hen zo speciale dag met Anna van Heck. Afgaande op wat Genlias je aan kennis bijbracht, zou je dan op de vólgende trouwakte de namen van Aaldert en Cornelia verwachten. Maar wat is het eigenaardige en opvallende geval …

 

 

Op deze zevende trouwakte, gedateerd op 1 mei 1878, wordt handmatig vastgelegd dat Uida Kooijmans en Anna Martina van Leeuwen elkaar beloven “dat zij getrouwelijk al de pligten zullen vervullen, welke door de wet aan den huwelijken Staat verbonden zijn”.

Maar … géén trouwakte vooralsnog van Aaldert van Oorschot en Cornelia Kooijmans op 27 april 1878 te bekennen!  Tussen neus, lippen en trouwakten door, is het wel ietwat “toevallig” dat er bij deze drie echtparen even zoveel keren sprake is van een Kooijmans … Cornelia, Andries Gerrit en Uida.

Cornelia’s ouders heten               Derk Kooijmans en Maria Johanna de Jong.

Andries Gerrits ouders heten       Hendricus Kooijmans en Joanna Jansen.

Uida’s ouders heten                      Peter Kooijmans en Johanna van Hoften.

Dàt geheel terzijde. Wààr moge dan toch die trouwakte van Aaldert en Cornelia zijn?

Zou er sprake zijn van een Genliase vergissing in het jaartal … tenslotte zijn de dataverwerkers en  
-sters bij Genlias ook slechts mensen. Net als bij gemeentelijke secretarissen gaan dwalingen logischerwijs ook aan hun deuren en bureaus niet voorbij … dus één jaar later (1879) dan maar eens gezocht … wel dezelfde datum …

De trouwakte vóórafgaand aan de gezochte datum (27 april 18?) … is deze …

 

 

Dan volgt akte nummer 6, maar op 21 mei 1879 …

 

 

Om te voorkomen dat er scheldwoorden of krachttermen gebezigd worden die de toets der publieke kritiek zeker niet zouden doorstaan, heeft de Engelsman daarvoor een acceptabeler synoniem verzonnen, en dus …

Shóót … ook naspeuring nóg een jaar later (1880) levert zeker niet het gewenste resultaat op. Maar die trouwakte van Aaldert en Cornelia móet ergens zijn … en dus ergens gevonden kunnen worden.

Maar de alledaagse dinsdagavondrituelen doen zich inmiddels gelden. De kinderen zijn al naar bed, moe van het huiswerk maken en TV kijken … iemand ver weg heeft met een simpele draai aan een knop rond drieëntwintighonderd  uur de helft van alle Dreumelse lantaarnpalen het verlichtende zwijgen opgelegd en … een laatste sjekkie tenslotte buiten genuttigd onder een deels heldere sterrenhemel … tijd om alle deuren te vergrendelen en naar bed te gaan. Deze alledaagse dinsdag medio september is toch anders, zelfs een beetje onbevredigend en frustrerend, verlopen. Wààr kan toch die bewuste trouwakte zijn … is derhalve toch de laatste gedachte voor ’t slapen gaan.

’t Is een alledaagse woensdagochtend medio september. Traditioneel kondigt een wekker om half vijf de dag aan. Ochtendrituelen ... koffie zetten … het eerste sjekkie buiten om de dag mee te beginnen, inmiddels onder een volledig ondoordringbaar wolkendek … koffie inschenken … de computer aanzetten … en na wat andere digitale activiteiten … terug naar die vermaledijde trouwakte. Waar was de zoektocht ook alweer geëindigd, gisterenavond laat?

De gedachten, zo vroeg, nog (niet) helemaal (niet) in logische volgorde geordend, sturen de verkeerde signalen naar de vingers. De afbeeldingen (images), op de site van al de akten, zijn opvolgend genummerd en nog half slapende vingers toetsen het verkeerde nummer in … image 188 … waarom dit nummer? Geen verklaring!

En dan … zomaar ineens … uiterst onverwacht … niet verklaarbaar …

 

 

 

Daar is ‘ie dan toch nog … de trouwakte van Aaldert van Oorschot en Cornelia Kooijmans.

Niet gedateerd op 27 april 1878, maar 27 februarij 1878.

Op een aanvankelijk geheel alledaagse woensdagochtend medio september. Die al vroeg, en even, niet alledaags meer was. Nu nog Genlias hierover inlichten, zodat ze dat kunnen verbeteren.

Missie … wederom geslààgd!!

 

Dit artikel werd oorspronkelijk geschreven in september 2011. Genlias bestond toen nog.