Een Gordiaanse puzzel

 redactie: Jodi van der Giesen

reacties/opmerkingen:karibuni@tele2.nl

nr.

48


 

Nog kakelvers in het, eigenlijk mijn, geheugen liggen de activiteiten die gepaard gingen met het, gedurende drie zomerse maanden in 2014, fotograferen en registreren van alle bekende en onbekende overledenen en hun respectievelijke grafmonumenten, voor zover aanwezig, op de rooms-katholieke begraafplaats te Alphen (aan de Maas).

 

 

Een zeker qua digitale grootte niet geringe powerpointpresentatie werd daarover samengesteld en de veronderstelling leeft dat die presentatie een stevige bijdrage zal kunnen leveren aan de wens van, mogelijk heel ver in de toekomst, zoekers naar informatie over voorvaderen en -moederen uit het, mogelijk heel verre, verleden.

Waarom dan ook niet iets soortgelijks samengesteld over een veel dichter bij huis & hart begraafplaats. Dat wil zeggen iets soortgelijks als de Alphense presentie, want een eerdere presentatie over de protestantse begraafplaats in Dreumel bestaat privé eigenlijk al jaren. In de maak vanaf medio 2009 en nog steeds worden er gegevens aan toegevoegd, zodra die verkregen kunnen worden. ‘Ouwe Koeien’ bijdrage 5 openbaarde zulks al in juni 2011.

Twee bijna identieke foto’s openen die ‘privé’-presentatie:

 

 

Symbolisch betekent de zich in de presentatie langzaam openende poort het via deze presentatie toegang kunnen verkrijgen tot alle beschikbare informatie over allen die op deze begraafplaats ter aarde werden besteld. Een presentatie van tot nu toe 373 dia’s, met een totale digitale omvang van 380 Mb. Weliswaar een presentatie waarvan de maak en opmaak zich vaak liet, en tegenwoordig iets minder vaak laat, leiden door emotie en ongelofelijk veel en aanhoudende nagedachtenissen.

Nu dan toch maar een andere presentatie gemaakt over diezelfde begraafplaats. Minder de emotie, en met name de persoonlijke, teveel laten meebepalen, maar meer een inschatting proberen te maken van wensen die zoekers naar informatie koesteren en een ‘hands-on’ oplossing proberen samen te stellen. Deze meest recente presentatie heeft ook een geheel ander begin (met dank aan Wilma van Oss):

 

 

Deze keer een presentatie die een gebruiker alles zelf wil kunnen laten doen en uitzoeken. Niet onbelangrijk, en zelfs best wel essentieel, voor het gebruik van deze gegevens, is dat de persoon of personen waarover iemand graag meer wenst te weten te komen, op deze begraafplaats werd of werden begraven. Ieder ander kan en mag deze presentatie, die inmiddels in het bezit is van Tremele, vanzelfsprekend ook gebruiken en bekijken, maar de meest waardevolle  informatie bevat die over de daar nu rustende voorfamilieleden. De eerste overledene werd aldaar in 1869 te ruste gelegd, althans waarvan dat nu nog aantoonbaar is:

 

 

Via ontelbare hyperlinks en icoontjes worden in deze presentatie alle gegevens die te maken hebben met een persoon aanklikbaar binnen de presentatie. Doop- en/of geboorteakte, trouwakte, overlijdensakte, grafmonument, kinderen, echtgenote(n), foto’s, locatie op de begraafplaats zelf, en eventueel nog extra informatie. Alles in deze presentatie is aanklikbaar, zodat je een hele familie kunt ‘linken’, in zoverre ze althans op deze begraafplaats werden begraven.

Zo kun je via Johannes Numans doorklikken naar:

 

 

En kun je van beide dia’s weer door (en terug) klikken naar zoon Antonie, die ook een heel scala aan interessante informatie te zien geeft en te bieden heeft. Hij werd op 6 oktober 1904 ter aarde besteld:

 

 

Van in totaal 217 personen, die – sinds 1870 ‒ allen werden begraven op deze begraafplaats, worden alle essentiële gegevens in deze do-it-yourself presentatie, die 1057 dia’s bevat en 410 Mb groot is, verwerkt.

Eén van die personen is Willem Vissers:

 

 

Geboren in 1809, overleden in 1872, en op 6 december 1839 getrouwd met ter andere zijde Adriana Philipsen, jonge dochter, zonder beroep, oud vier en twintig jaren, wonende te Dreumel,  meerder jarige dochter van …. en van Hendrijn Philipsen.

 

 

Niet geheel uitzonderlijk dat de vader van een bruid niet bekend is. Al op 1 januari 2011 werd deze trouwakte toegevoegd aan de persoonlijke dossiers van zowel Willem Vissers als van Adriana Philipsen en zo kon deze trouwakte ook direct toegevoegd worden aan deze meest recente presentatie.

Op naar de volgende en volgende en volgende en na vele weken noeste arbeid kon onlangs deze presentatie als klaar en zo volledig mogelijk worden beschouwd en ter controle en eventuele beoordeling aan Tremele worden aangeboden. Niet voor op de site, maar voor in het archief.

Grafmonumenten fotograferen, presentaties maken, gegevens bij elkaar zoeken, communiceren met betrokkenen en alles wat daarbij van belang is of zou kunnen zijn en gedaan moet worden, vormen bij elkaar uiterst uitdagende, fascinerende en intrigerende ‘uitstapjes’. Even, of meestal wel lang, weg van de normale dagelijkse routine, die nog steeds de zo volledig mogelijke registratie inhoudt van alle Dreumelse akten. Alle geboorteakten als ook alle trouwakten zijn al geruime  tijd geleden de voetlichten gepasseerd en de verwerking van alle overlijdensakten is al heel lang gaande, telkens aangenaam onderbroken door die eerder genoemde meeslepende en boeiende uitstapjes.

Nu de presentatie over de N.H. begraafplaats werd afgerond, kon die rode draad weer opgepakt worden. En voor je goed en wel die routine weer als vanouds in de vingers hebt, kom je plots deze Dreumelse overlijdensakte tegen:

 
 

Ottolina Vissers overlijdt te Zutphen, op 17 oktober 1878. Zij blijkt de dochter te zijn van Willem Vissers en Adriana Philipsen.

Voor de goede orde wordt ook altijd, als personen elders dan in Dreumel komen te overlijden, de originele akte opgezocht zoals geregistreerd in de gemeente van overlijden, dit geval Zutphen.

 

 

Akten van overleden kinderen worden niet alleen opgeslagen in het persoonlijk dossier van het kind zelf, maar ook in die van beide ouders, voor zover bekend. Deze dossiers zijn en waren alle drie al aanwezig, aangezien allen al veel eerder met de Burgerlijke Stand van Dreumel in aanraking zijn geweest.

Toch is er iets vreemds.

 

Het dossier van Willem Vissers heeft als dossiernaam niet slechts de altijd vermelde gegevens van de persoon in kwestie zelf, maar toen dit dossier werd aangemaakt (januari 2011) is eraan toegevoegd dat de naam ‘Philipsen’ (als achternaam van zijn vrouw Adriana) niet goed zou zijn. Op dus linea recta naar het dossier van Adriana Philipsen / van Buren.

 

De reguliere benaming van een dossier in dit geval, zij het dat Adriana als achternaam nu Van Buren heeft en niet meer Philipsen. Wat is hier aan de hand? Nou, dit …

 

 

Haar ietwat onduidelijke geboorteakte laat nog wel duidelijk zien dat haar vader Otto van Buren is en haar moeder Hendrijn Philipsen. Adriana zou slechts de achternaam van haar moeder hebben verkregen als het zo zou zijn geweest dat zij buitenechtelijk geboren zou zijn en Otto van Buren slechts een begeleidend aangever – en bij de bevalling tegenwoordig ‒ zou zijn geweest. Maar dat blijkt uit niets. Maar, nóg iets vreemds …

 

 

Otto van Buren overlijdt op 62-jarige leeftijd, te Dreumel, op 2 januari 1835. Hij zou dan, toen zijn ogenschijnlijke Adriana (Philipsen) in 1815 werd geboren, 42 zijn geweest. Alleszins mogelijk.

Opvallend aan deze overlijdensakte is dan weer dat hij als weduwnaar overlijdt, maar niet aangegeven wordt wie zijn blijkbaar eerder dan hijzelf overleden echtgenote was. Vreemd, toch, dat schoonzoon Gerrit Vink – je zou mogen veronderstellen getrouwd met een dochter van de overledene ‒ deze kennis desondanks ontbeert.

Kan het nog vreemder? Ja hoor! Op de geboorteakte van Jan van Buren …

 

 

… op het eerste en zeker tweede gezicht toch ook een kind van Otto van Buren en Hendrina Philipsen, die op 24 juli 1818 wordt geboren, wordt namelijk aangegeven op de tiende regel dat Jans moeder, Hendrina Philipsen ‘huisvrouw (is) van de alsnog absente Arien Vink’.

Kijk je vervolgens, logischerwijs volgend op deze vreemde toevoeging op deze geboorteakte, naar het persoonlijk dossier van deze ineens en onverwacht uit de duisternis tevoorschijn komende Arien Vink...

 

... dan komt daar ineens weer (ook?) een Henriette / Hendrina Filipsen om de hoek kijken. Het wordt met de alinea onduidelijker.

Zij, nu weer met de voornaam Hendrina, komt een keer aan haar definitieve eind en dat gebeurde, volgens de volgende overlijdensakte, op 18 november 1860. Hendrina is dan 76 jaar oud.

 

 

Als Hendrina Filipsen (weduwe van Arien Vink!)  in 1860 overlijdt en dan 76 is, was ze in 1815, toen Adriana van Buren (dus met uiterst grote waarschijnlijkheid deze moeder) geboren werd 76 - (1860-1815) = 31 jaar.

Van Otto van Buren stelden we al eerder vast dat hij bij de geboorte van Adriana 42 was en ook het leeftijdsverschil met Hendrina Filipsen is niet onwerkbaar groot, slechts elf jaartjes.

Maar Otto overlijdt al in 1835 en dan is Hendrijn/Hendrina/Henriette Philipsen/Filipsen nog maar 76 - (1860-1835) = 51 jaar. Zou ze dan daarna nog getrouwd kunnen zijn met Arien Vink? Niets menselijks zal ook Henriette Filipsen en Arien Vink vreemd geweest zijn, maar akten die zulks aantonen zijn niet te traceren.

 

Al deze gegevens zijn een Gordiaanse puzzel.

Vooralsnog onoplosbaar.