Ida F. M. C. B.  Barones van Scherpenzeel

Vrouwe van Dreumel


 
Personalia
Ida Francisca Maria (Hyacyntha) Catharina Barbara Barones van Scherpenzeel, Vrouwe van Dreumel, werd gedoopt op 8 mei 1727 te Tiel en overleed op 14 september 1791 te Maastricht en begraven te Eigenbilzen.
 

Zij is de dochter van:

Gerard Norbert van Scherpenzeel , geboren in 1667 en overleden op 1 november 1740 te Tiel

en
 

Barbara Catharina van Baussele, gedoopt op 20 april 1699 te Gestel en overleden in 1752.
 
Zij trouwde op 15 augustus 1753 te Tiel met Jean Louis Charles (Joannes Ludovicus Carolus), Baron de Heusch de la Zangerije, Heer van la Zangerije, Gelli(c)k en Eigenbilzen, geboren 29 juli 1723 te Eigenbilzen en overleden op 9 november 1775 te Maastricht en begraven te Eigenbilzen.
 

Ida F. M. C. B.  Barones van Scherpenzeel

Jean L. C. Baron de Heusch de la Zangerije
   
wapen Van Scherpenzeel wapen De Heusch
 
Familierelatie
Beiden waren reeds met elkaar verwant in de vierde graad (neef en nicht), daar hun moeders zusters uit het gezin Van Baussele-De Jeger waren. Zij trouwden met dispensatie van het Hof.
 
Kinderen
1) Adrianus Arnoldus Nepomucenus Raphael, geboren 8 januari 1755 te Eigenbilzen, Heer van la Zangerije, Gellik en Eigenbilzen. Gehuwd op 7 april 1803 met Elisabeth Stegen, geboren 9 februari 1764, overleden op 7 augustus 1825 te Weijer.
 
2) Maria Joannes Ludovicus Guillielmus Ernestus, geboren op 18 augustus 1757 te Eigenbilzen, overleden op 7 september 1769 te Maastricht.
 
3) Maria Cristine Henrica, geboren 23 augustus 1758 te Eigenbilzen, overleden 19 maart 1849 te Diest. Zij was kanunnikes te Moustier.
 
4) Maria Gerardus Carolus, geboren op 21 oktober 1759 te Eigenbilzen en overleden op 14 maart 1810 te Kleef. Hij huwde op 11 september 1798 in Oosterhout met Barones Theodora Joanna Ignatia Adriana Godefrida Antonia Christina Speyart van Woerden. Zij werd geboren op 25 december 1758 te Andelst en overleed op 13 augustus 1829 te Neerbosch.
 
5) Maria Anna Barbara, geboren 21 december 1761 te Eigenbilzen en overleden op 18 februari 1762 te Eigenbilzen.
 
6) Maria Anna Catharina Francisca, geboren 13 december 1762 te Eigenbilzen en overleden op 12 maart 1768 te Eigenbilzen.
 
7) Theodorus Joannes Victor Maria, geboren op 1 januari 1765 te Eigenbilzen, overleden op 18 januari 1849 te Vliermaalroot. Hij was daar burgemeester en lid van de Ridderschap van Limburg. Hij trouwde op 4 mei 1813 met Catharina Elisabeth de Preston, geboren op 19 maart 1776 te Luik en overleden op 12 augustus 1866 te Vliermaalroot.
 
Erfenis van Hendrik J. F. van Scherpenzeel
Johannes de Heusch en Ida van Scherpenzeel verwierven bij akte van 15 juni 1765 van hun (schoon)broer Hendrik Johan François van Scherpenzeel, de laatste mannelijke telg uit dit geslacht, in de vorm van een schenking onder levenden onder andere de heerlijkheid Mierlo, de heerlijkheid Dreumel en goederen te Elst en Tiel.
 
In ruil voor zijn schenking ontving hij vanaf 15 juni 1567 tot aan zijn overlijden in 1776 een jaarlijkse lijfrente van zijn zus Ida en zijn zwager.
 
Krachtens de bijkomende voorwaarden van deze schenking was het echtpaar verplicht te zorgen dat een van hun zonen bij de naam en het wapen De Heusch, de naam en het wapen Van Scherpeenzeel zou aannemen.
 
Het echtpaar nam die verplichting op zich en zo ontstond de tak Van Scherpenzeel Heusch.
 

Wapen Van Scherpenzeel Heusch

 
Vanaf 15 juni 1765 werd Ida van Scherpenzeel erfdochter van Mierlo, Hout en Broeck, Dreumel en Westersem en Jean de Heusch Heer van Mierlo.
 

Relatie van de Barones met de inwoners van Mierlo

Als Vrouwe van Mierlo kwam ze zelden in Mierlo, maar de enkele keer dat ze zich liet zien, leverde dat meestal ruzie op.

Zo beschuldigde zij de kapelaan ervan dat hij zonder haar toestemming de speciale bank voor de Heer van Mierlo en zijn familie uit de katholieke schuurkerk had laten verwijderen. De kapelaan wist echter van niets en voelde zich opgelaten door de beschuldigingen. De pastoor van Mierlo schreef destijds over Ida van Scherpenzeel: “dat mevrouw een seer lastig, grimmig en kolorik mensch is, en wonder genegen tot procederen, gelijk met de daet genogsaem blijk uijt menikgvuldige processen die sij altijd aen de hand heeft, hier naervolgende haere voorvaderen soo en gelijk hier om hart genog bekend is”.

(Bron: Het boek "Mierlo van oorsprong tot heden")

 

Luiden van de klokken

Als vanouds diende na het overlijden van de Heer of Vrouwe van Mierlo gedurende zes weken drie maal per dag de klok te worden geluid. Na haar overlijden werd het luiden van de klokken openbaar aanbesteed. Jan van Zon uit Mierlo nam dit werk in 1791 aan voor 19 gulden en 8 stuivers.

(Bron: Het boek "Mierlo van oorsprong tot heden")

 
Derde zoon erft
Niet de oudste zoon Adrianus, die immers geacht werd het stamgoed Zangerije te erven, maar de derde zoon Maria Gerardus Carolus zou mede de naam Van Scherpenzeel dragen en voorts in de Brabantse en Gelderse goederen opvolgen.
 
De “schenking” bracht verder mee dat de familie De Heusch de schulden van Hendrik Johan François van Scherpenzeel moest overnemen en in diens onderhoud diende te voorzien. Daartoe werden grote geldleningen aangegaan die Ida van Scherpenzeel in 1786 noopten te bepalen dat haar zoon Maria Gerardus Carolus de in 1765 geschonken goederen met de schulden zou erven.
 
Maria Gerardus Carolus van Scherpenzeel Heusch was aldus de erfgenaam van de goederen uit de familie Van Scherpenzeel.
 
Hij werd in 1799 ook tot universeel erfgenaam van zijn oud-oom Karel Floris van Baussele benoemd. Daardoor verwierf hij goederen in Beesd en omgeving.
 
Loopbaan
Joannes Ludovicus Carolus Baron de Heusch de la Zangerije was als officier der cavalerie en laatstelijk als kapitein der dragonders in statendienst werkzaam.
 
Woonplaats
 
kasteel Zangerij te Eigenbilzen
geboortehuis Jean L. C. Baron de Heusch de la Zangerije
kasteel Mierlo,
erfenis van H.J.F. van Scherpenzeel