Hendrik Jean François Baron van Scherpenzeel

Heer van Dreumel


 
Personalia
Hendrik Jean François Baron van Scherpenzeel, Vrijheer van Mierlo en Heer van Dreumel,  werd geboren in 1725. Hij overleed in 1776.

Hij was de zoon van:

Gerard Norbert van Scherpenzeel , geboren in 1667 en overleden op 1 november 1740 te Tiel

en

Barbara Catharina van Baussele, gedoopt op 20 april 1699 te Gestel en overleden in 1752.

   
 



wapen Van Scherpenzeel
 

Hij huwde met Anthonia Catherina Barones van Leefdael, geboren in 1729  te Aarle en overleden in Münster 1777.
 

 

Zij was de dochter van Rogier Baron van Leefdael en Johanna  Molemaeckers. Het echtpaar had geen kinderen.




wapen Van Leefdael

 

Hendrik Jean François Baron van Scherpenzeel,
Vrijheer van Mierlo en Heer van Dreumel
(Bron: Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie)

Woonplaats

 
kasteel Mierlo, woonplaats  van H.J.F. Baron Van Scherpenzeel

huize Aerle, geboortehuis van A.C. van Leefdael - Aarle-Rixtel

 

Bezittingen
Hendrik Jean François volgde, nog minderjarig, zijn vader Gerard Norbert van Scherpenzeel op in al zijn titels en bezittingen, die door hem als laatste stamhouder afgebouwd zouden worden. Met name werd hij beleend met diens aandeel in de Weerden te Dreumel.

Van zijn tante (Maria Helena van Scherpenzeel, gehuwd met Arnoldus Franciscus Baron van Ingen Nuland) had hij op 15 juni 1747 het goed te Westerame, in het kerstspel van Elst in de Betuwe gelegen, geërfd.

Met het huis te Mierlo was hij al beleend bij het overlijden van zijn vader in 1740.

 

Schenking
Bij akte van 15 juni 1765 vermaakt hij aan Johannes de Heusch en zijn zus Ida van Scherpenzeel in de vorm van een schenking onder levenden onder andere de heerlijkheid Mierlo, de heerlijkheid Dreumel en goederen te Elst en Tiel.

In ruil voor zijn schenking ontving hij vanaf 15 juni 1567 tot aan zijn overlijden in 1776 een jaarlijkse lijfrente van zijn zus Ida en zijn zwager.

(Bron: Het boek "Mierlo van oorsprong tot heden")

Krachtens de bijkomende voorwaarden van deze schenking was het echtpaar verplicht te zorgen dat een van hun zonen bij de naam en het wapen de Heusch, de naam en het wapen Van Scherpenzeel zou aannemen.

 
 

 

Kerkklok
In de toren van de N.H. Kerk te Dreumel hangt een luidklok, diameter 72 cm, die in 1961 door de firma Eysbouts is hergoten naar het oorspronkelijk werk van Alexius en Petrus Petit uit 1761.

Langs de onderrand lopende vitragerand van franse lelies staat het navolgend opschrift: ‘si deus est pro nobis quis contra nos * + anno 1761 + h. ij. f. + baron van scherpenzeel + heer van dreumel + alexius e. petrus petit me fuderunt + / (toevoeging:) me refudit b eysbouts n.v. asten anno 1961.

* Als God voor ons is, wie zal tegen ons zijn